Bijdrage 4/5 mei comité

Aan alle Eemnessers,

Op 4 mei kunnen wij weer samen bij het Vrijheidsmonument staan om onze doden uit de tweede Wereldoorlog te herdenken. Om te vieren, dat we al 77 jaar bevrijd zijn. 2 jaar lang konden wij niet samenkomen door Corona. Nu kan dat weer, maar hebben wij te maken met een gruwelijke oorlog in Oekraïne, die tegelijkertijd een bedreiging is voor heel Europa en de wereld.

Oorlog kent alleen verliezers en dat is duidelijk te zien door alle beelden die elke dag onze huiskamers binnenkomen: duizenden doden, waaronder veel onschuldige kinderen, vernietigde steden, radeloosheid, ontzetting en verdriet bij de Oekraïense bevolking.

En toch... ondanks dat wij die uitkomst al kennen, lijkt het alsof oorlog onontkoombaar is. Altijd weer zijn er leiders die mensen een rad voor ogen draaien, die leugens vertellen alsof het de waarheid is en die complottheorieën verzinnen. Een enorme minachting tonen voor menselijke waarden.

Laten we niet vergeten dat er gelukkig ook een andere kant is: mensen die helpen met gevaar voor eigen leven, mensen die vluchtelingen opvangen, in eigen huis opnemen en die spullen inzamelen en geld.

Goed versus kwaad.

Onze herdenking zal ons weer terugwerpen op het feit dat Vrijheid een groot goed is. Dat wij Vrijheid niet verwarren met alles maar mogen zeggen. Dat wij hebben geleerd dat vrij zijn als belangrijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, dat wij die vrijheid moeten bewaken en koesteren.

In die geest zullen wij samen met de Oekraïners uit onze gemeente op 4 mei bij het Vrijheidsmonument staan. Zowel de Nederlandse als de Oekraïense vlag zal halfstok hangen. Samen zullen we 2 minuten stil zijn. Ik hoop dat we met velen zijn!

Marga Hilhorst, Voorzitter Vrijheidsmonument Eemnes

Marga Hilhorst, speech Herdenking Eemnes