Leerlingen basisscholen Eemnes krijgen toekomstles

Hoe moet de gemeente Eemnes er in 2030 uitzien volgens de volgende generatie? De jeugd van Eemnes boog zich eind september 2020 over deze vraag. Dit als onderdeel van het project Toekomstvisie Eemnes 2030. Eind september werden toekomstlessen gegeven aan groepen 5 tot en met 8 van Merlin, groep 8 van de OBS de Zuidwend, groep 8 van De 7-Sprong en groep 8 van De Hobbitstee.

De leerlingen gaven aan wat er écht moet blijven in Eemnes, wat er momenteel ontbreekt en wat er weg mag uit Eemnes. Ze zijn allemaal erg te spreken over het Huis van Eemnes. Ook de weilanden rondom Eemnes, de bomen en het groen zijn populair. Een reactie van een van de leerlingen: 

Je kan er ’s ochtends heel mooi wandelen!

En gelukkig willen de meeste leerlingen toch ook de basisscholen in Eemnes behouden: 

Waar moet je dan naar school? Dan word je echt heel dom!

De basisschoolkinderen zijn al erg milieubewust en willen graag minder afval op straat en in de natuur en minder CO2-uitstoot. Daarnaast moet er een einde komen aan racisme, corona en pesten op school: 

Eemnes moet een gemeente zijn met gelukkige inwoners.

Om de inwoners van Eemnes nog gelukkiger te maken hebben de leerlingen ook verbeterpunten. Graag meer winkels, een gamehal en een groter skatepark! Ook willen ze een zwembad of een plek om buiten met het warme weer af te koelen. En vergeet vooral geen metro of treinstation. Over de vraag of Eemnes moet groeien zijn de meningen verdeeld. Bijna alle leerlingen vinden het juist fijn dat Eemnes klein is, maar een beetje groeien kan wel: 

Ik wil voor iedereen in Eemnes een huis, zodat niemand meer op straat hoeft te slapen.

Daarnaast zijn volgens de kinderen een verpleeghuis, een ziekenhuis en een middelbare school een welkome aanvulling. Vooral laatstgenoemde is een gewilde optie onder de groep achters: 

Dan hoef ik straks niet 45 minuten naar school te fietsen!

 

Tekeningen en mindmaps

Benieuwd naar de tekeningen en mindmaps van de leerlingen? Binnenkort worden er enkele tentoongesteld in het Huis van Eemnes.

 

Foto-impressie Toekomstles

De burgemeester zit in een klaslokaal en luistert samen met de leerlingen naar de gastspreker over de Toekomstles

De docent en de gastpreker staan voor een digiboard en spreken de groep leerlingen en de burgemeester aan