Vrijheid is het mooiste woord

2020, het jaar van 75 jaar Vrijheid. In Eemnes zou er volop aandacht aan worden besteed op velerlei manieren. Helaas konden veel activiteiten die georganiseerd waren om 75 jaar vrijheid te vieren door corona niet doorgaan. Wat wel tot een goed eind is gebracht, is de totstandkoming van het boek ‘Vrijheid is het mooiste woord. Eemnessers over 75 jaar vrijheid’, samengesteld door voormalig dorpsdichter Gerard Beentjes en fotograaf Mark de Weger.

Op vrijdag 11 december werd het boek gepresenteerd in het Huis van Eemnes met voordrachten van Anne Roozeboom, Leon Lutterman en Gerard Wortel, huidige en voormalige dorpsdichters, en Lex Hilhorst, winnaar van de gedichtenwedstrijd Dodenherdenking Eemnes 2020. Samensteller Gerard Beentjes wordt geïnterviewd door Marga Hilhorst, voorzitter van het comité Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes. Burgemeester Roland van Benthem hield een toespraak. 

Het boek is een bundeling van verhalen over 75 jaar vrijheid. Verhalen verteld door militairen of naverteld door een familielid. Verhalen van ‘nieuwe’ Eemnessers over hun vlucht voor geweld of onderdrukking. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar ook verhalen van onze jongeren over vrijheid. Verhalen die het verdienen verteld te worden en bewaard te worden. Burgemeester Van Benthem in zijn voorwoord: “Het zijn aangrijpende verhalen, verhalen die mensen hun leven lang met zich meedragen.” Het boek bevat twintig interviews en negen gedichten van inwoners van Eemnes.

Samensteller Gerard Beentjes (1951) ziet zichzelf als oorlogskind; zijn ouders ontmoetten elkaar tijdens en door de Tweede Wereldoorlog. Gerard Beentjes: “Het is voor mij een eer dat ik dit boek mocht maken samen met fotograaf Mark de Weger en dat ik zoveel bijzondere Eemnessers heb kunnen interviewen en hun verhaal mag doorvertellen.”

‘Vrijheid is het mooiste woord’ is een initiatief van de Gemeente Eemnes en mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Provincie Utrecht en te bestellen bij de Historische Kring Eemnes voor € 9,95.

Update 15 december: Musea zijn gesloten, en dus ook de Oudheidkamer. Daarom bezorgt de Historische Kring Eemnes het boek ‘Vrijheid is het mooiste woord' thuis. Je betaalt gemakkelijk per bank en zet het afleveradres in de betaalopdracht.