Yad Vashem onderscheidingen uitgereikt

Aan Willem en Willempje Mol- van Middendorp uit Eemnes is woensdag 10 oktober 2018 postuum de Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ uitgereikt. Ook Jaap Huismans kreeg postuum deze onderscheiding.

De onderscheiding, een certificaat met medaille, werd in het gemeentehuis van Eemnes uitgereikt door mevrouw Nira Staretz, vertegenwoordiger van de ambassade van Israël. De kleindochter en nicht van de gedecoreerden namen de onderscheiding in ontvangst.

De Eemnesser familie Mol kreeg de onderscheiding omdat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers onderbrachten in hun boerderij in de Kerkstraat. Jaap Huismans regelde de onderduikadressen en zat zelf ook enige tijd ondergedoken bij familie Mol.

Burgemeester Roland van Benthem: “Ik ben trots op zulke bewoners, die begrijpen waar het in het leven om gaat en die bereid zijn, om een ander te helpen, ook al nemen ze daarbij het risico ze zichzelf en hun gezin in gevaar te brengen. Mensen die dit voor elkaar over hebben, zijn goud waard en ik ben er trots op dat wij zulke mensen in Eemnes hebben.”

Over Yad Vashem
De Israëlische onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ van Yad Vashem is een eretitel die wordt verleend aan niet-Joden, die belangeloos en met levensgevaar Joden hebben gered.

Kleindochter Corinne Mol neemt het certificaat in ontvangst
Foto: Kleindochter Corinne Mol neemt het certificaat in ontvangst.

 

Emilie Linssen neemt het certificaat in ontvangst namens Jaap Huismans
Foto: Emilie Linssen, nicht van Jaap Huismans, neemt het certificaat in ontvangst.