Zeer geslaagde BEL-veteranendag samen met herdenking scholen

Vandaag (9 mei) organiseerde Eemnes, mede namens Blaricum en Laren, de 10e jaarlijkse Veteranendag voor alle veteranen die in de BEL-gemeenten wonen.

De herdenking startte in de grote Nicolaaskerk in Eemnes. Na het welkomstwoord van burgemeester Van Benthem, vertelde Marga Hilhorst een verhaal over de oorlogstijd. Salma, Jurre, Jasmijn, Suzanne, Bram en Tommy, winnaars van de gedichtenwedstrijd, dragen hun gedicht over dodenherdenking voor. Daarna droeg dichter Gerard Beentjes een gedicht voor. Vervolgens liepen de leerlingen en de BEL-veteranen in een stille tocht naar het vrijheidsmonument aan ’t Plantsoen. Hier werd twee minuten stilte gehouden en voor een krans- en bloemlegging door de leerlingen en BEL-veteranen.

Dodenherdenking door scholen

Deze bijzonder dodenherdenking werd voor het tweede jaar georganiseerd door de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes en de gemeente Eemnes in samenwerking met de Eemnesser basisscholen. Met deze bijzonder dodenherdenking wordt voor de kinderen meer inhoud en betekenis gegeven aan dodenherdenking. In het voorjaar hebben de leerlingen een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog meebeleefd aan de hand van het project ‘De Klas van 45’.

Combinatie BEL-veteranendag

De dodenherdenking door de scholen werd gecombineerd met het ochtendprogramma van de BEL-Veteranendag. De BEL-veteranendag vond voor de tiende keer plaats en stond in het teken van herdenken en bewustwording. De organisatie lag dit jaar in handen van de gemeente Eemnes. De gemeente Eemnes heeft er voor gekozen om samen -met jong en oud - stil te staan bij wat oorlog met je doet en bij het herdenken van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Na het ochtendprogramma kwamen de BEL-veteranen terug bij de Wel voor een lezing door sergeant-majoor Els Schiltmans. Zij is lid van Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht en schrijfster van het boek Vermist is erger dan dood. Daarna nuttigden de BEL-veteranen traditiegetrouw de ‘blauwe hap’. De dag werd afgesloten met een rit met historische voertuigen door de drie BEL-gemeenten en naar het gedenkbord van radiotelegrafist sergeant Humphrey Watkin Hughes.

Veteranendag