Nieuws

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Eemnes zijn uitgebracht.

 • Grofvuil ophalen

  Dinsdag 6 december zou PreZero het grofvuil ophalen. Door een defect voertuig kan de ronde niet worden afgemaakt. Excuses hiervoor.

 • Gratis energiehulp voor bewoners Eemnes nog steeds beschikbaar

  Al meer dan 100 huishoudens in Eemnes hebben zich aangemeld voor gratis energiehulp. En er is nog meer hulp beschikbaar. Wie een netto maandinkomen heeft tot € 2000 euro,- en een woning (koop of huur) die in 1995 of eerder is gebouwd kan zich eenvoudig aanmelden. Energiecoaches van Klimaatroute verzorgen de energiehulp namens de gemeente bij inwoners thuis.

 • Tijdelijke afsluiting geluidswal

  Het gebied rond de geluidswal in Eemnes is tijdelijk afgesloten. Op dit moment doet de gemeente uit voorzorg onderzoek naar de stevigheid en stabiliteit van de geluidswal. Daarvoor is het nodig het terrein tijdelijk af te sluiten. Wanneer hierover meer duidelijk is, leest u dat op deze webpagina.

 • Project Hollandse Luchten gestart

  In het project Hollandse Luchten brengen inwoners van Noord-Holland de luchtkwaliteit van hun leefomgeving in kaart. Dat gebeurt via speciale sensoren die de fijnstof meten. Op 29 november vond een eerste informatiebijeenkomst plaats. Bewoners gingen met bestuurders in gesprek over het meten van luchtkwaliteit in de gemeenten. De volgende stap is dat bewoners zelf met sensoren de luchtkwaliteit in de omgeving in kaart gaan brengen.

 • In het donker op de fiets? Zet je licht aan!

  Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Hiervoor is de landelijke campagne ‘AAN in het donker’. In Eemnes hangen vanaf deze week spandoeken om fietsers op te roepen hun licht aan te zetten.

 • Het Dikke Torentje herontdekt als trouwlocatie

  Sinds september 2021 is het eigendom van Rijksmonument Het Dikke Torentje in handen van 2 ondernemers uit Soest. Rutger van Uden en Iko Claassens spreken nog steeds over Love at first sight. Afgelopen jaar heeft Het Dikke Torentje ondanks de start in de coronatijd al meerdere bruidsparen mogen ontvangen die het liefdevolle ‘JA’-woord in deze prachtige locatie hebben uitgesproken.

 • Gemeentemagazine 'Duurzaam in Eemnes' gereed

  Het nieuwe gemeentemagazine voor het jaar 2023 heeft als titel ‘Duurzaam in Eemnes’. In deze editie leest u van alles over duurzaamheid. Ook leest u wat de gemeente allemaal voor u kan betekenen. Alles bij de hand in één magazine, handig toch? Het magazine is tot stand gekomen door verschillende adverteerders, verenigingen en instellingen. Onze hartelijke dank! 

 • Kinderen aan de slag op Boomfeestdag Eemnes

  "Wat ontzettend leuk" reageerden veel (groot)ouders tijdens Boomfeestdag 2022. Op 16 november hees wethouder Theo Reijn samen met kinderen een Europese Netelboom (‘zwepenboom’) op zijn plek aan de Hilhorststraat.

 • Gewijzigde openingstijden BEL-kantoor

  In december en januari heeft het BEL-kantoor de volgende gewijzigde openingstijden:

 • Een netwerk van pleegouders bij jou in de buurt

  Zorgen voor een pleegkind is een mooie, maar af en toe ook ingewikkelde uitdaging. Soms kun je hierbij wel wat steun gebruiken.

 • Energietoeslag voor lage inkomens

  Heeft u een laag inkomen? Misschien kunt u dit jaar dan een extra energietoeslag ontvangen van in totaal € 1300,-.

 • Energietoeslag voor lage inkomens

  Heeft u een laag inkomen? Misschien kunt u dit jaar dan een extra energietoeslag ontvangen van in totaal €1.300,-. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u een aanvraag doen. Dat kan nog tot en met 31 december 2022.

 • Gratis energiehulp voor inwoners Eemnes

  De gemeente Eemnes biedt gratis energiehulp aan inwoners met een netto maandinkomen tot € 2000,- en een woning (koop of huur) die in 1995 of eerder is gebouwd. Energiecoaches van Klimaatroute verzorgen de energiehulp namens de gemeente bij inwoners thuis.

 • Verdachte situatie? Meld Misdaad Anoniem

  Meld Misdaad Anoniem (M.) is een meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over criminaliteit en misdaad. Het is belangrijk om verdachte situaties te melden om bijvoorbeeld een onderzoek op te starten.

 • Orange the World: campagne tegen vrouwengeweld

  Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

 • Project Hollandse Luchten van start

  In het project Hollandse Luchten brengen inwoners van Noord-Holland de luchtkwaliteit van hun leefomgeving in kaart. Dat gebeurt via speciale sensoren die de fijnstof meten.

 • Commissie Ruimte bespreekt tussenbalans Energiestrategie

  Maandag 28 november vergadert de commissie Ruimte. Op de agenda staat onder andere de tussenbalans Regionale Energiestrategie (RES). Hierin staat hoe we meer energie kunnen opwekken via zon en wind. Dat doen we samen met de omliggende gemeenten in de RES Regio Amersfoort. De provincie Utrecht heeft een tussenbalans gemaakt om na te gaan of de gemeenten in de regio op koers liggen met de afspraken in de RES.

 • Voorbereidingen voor bouw tijdelijke woningen Barbeelstraat van start

  In de week van 14 november starten de voorbereidingen voor de bouw van de tijdelijke woningen aan de Barbeelstraat. Op het terrein van het voormalige gronddepot komen 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen en 8 tiny houses voor Eemnesser starters op de woningmarkt.

 • Nederlandse nationaliteit voor de heer Ghirmay Andebrhan en kinderen

  Op 9 november zijn de heer Ghirmay Andebrhan en zijn 4 kinderen in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Salam Al Saies

  Op 9 november is mevrouw Salam Al Saies in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Nada Othman

  Op 9 november is mevrouw Nada Othman in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd.

 • Een BEST-tas cadeau!

  Vanaf 8 november ontvangen alle huishoudens in Eemnes een BEST-tas. Samen met Nederland Schoon en KringloopCentrum Eemnes biedt de gemeente deze tas aan. De BEST-tas is er voor spullen die u niet meer gebruikt.

 • Groen licht voor pleegzorg! Kom naar de bijeenkomst op 7 november

  04 november 2022

  Deze week geeft Pleegzorg Nederland groen licht tijdens de Week van Pleegzorg 2022. Doel van deze actieweek is om extra aandacht te vragen voor pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Ook iets doen of meer weten over pleegzorg? Kom vooral naar de inloopbijeenkomst in het Huis van Eemnes op 7 november. In Nederland zijn er 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig voor kinderen die wachten op pleegzorg. Zowel in deeltijd, kortdurend, als voor langere tijd. Zet ook het licht op groen voor deze kinderen!

 • Tijdelijke woningen Barbeelstraat stap dichterbij

  Het college van burgemeester en wethouders heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van tijdelijke woningen aan de Barbeelstraat verleend. De gemeente had eerder een aanvraag van De Alliantie hiervoor ontvangen.

 • Je ziet het niet, maar het is er wel… gezondheidsschade, rook- en geuroverlast van houtstook

  Nu het kouder wordt, gaan op veel plekken de houtkachels en open haarden weer aan. Ook neemt door de gestegen gasprijs de verkoop van hout, houtkachels en haarden toe. De rook die bij het haardvuur vrijkomt, bevat schadelijke stoffen die luchtvervuiling veroorzaken. Ook zorgen de schadelijke stoffen voor schade aan de omgeving en aan de gezondheid van uzelf en huisgenoten. Zelfs wanneer de rook niet te zien is.

 • Herfstbladeren opruimen

  Het is herfst en de eerste bladeren vallen al van de bomen. De gemeente verwijdert in het najaar het gevallen blad van de straten. Dit doen we tussen eind oktober en half december. U bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen en afvoeren van blad uit uw eigen tuin.

 • Adviezen om verspreiding corona te beperken

  De coronabesmettingen nemen weer toe en nog steeds worden mensen ziek door het virus.

 • Afspraken voor duurzame woningbouw

  Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, hebben de provincie Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een convenant voor duurzame woningbouw opgesteld.

 • Opvang vluchtelingen in onze gemeente

  Op dit moment leveren alle gemeenten in ons land een bijdrage in de opvang van vluchtelingen. Dat kan gaan om vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook zijn er vraagstukken op het gebied van asielzoekers en statushouders. Hoe zit dat in onze gemeente?

 • Burgemeestersontbijt in Eemnes

  Een bijzonder ontbijt voor groep 3 van OBS de Zuidwend dinsdag 4 oktober!

 • Vandalisme in Eemnes

  In de afgelopen periode heeft de gemeente Eemnes twee vormen van vandalisme geconstateerd. Het gaat om het bestickeren van honderden objecten uit de openbare ruimte (met name in de Noordbuurt) en het plaatsen van beledigende teksten op bankjes en bebording in het buitengebied. Het gaat hierbij niet alleen over uitingen vanwege boerenprotesten, ook zijn er andere actiegroepen die objecten in de openbare ruimte gebruiken om een mening te geven. Bijvoorbeeld door bankjes te bekladden die in de buitenruimte staan. Deze vormen van vandalisme accepteert de gemeente niet.

 • Feestelijke start van de bouw nieuwbouwproject het Plukveld

  Met het leggen van een enorme puzzel kreeg de feestelijke start van de bouw van nieuwbouwproject Het Plukveld een officieel tintje. Wethouder Theo Reijn, projectontwikkelaar Rogier Meeuse van Van Wijnen, Erik Vos directeur Heijmans en Alliantie-directeur Joan van der Burgt legden samen een puzzel waarop de situatie van de verschillende woningen werd weergegeven. Een nieuwbouwproject lijkt soms wel een puzzel voordat daadwerkelijk de eerste spade de grond in kan en op deze symbolische wijze werd dit nog eens benadrukt, aldus de verschillende sprekers.

 • Inspiratiebijeenkomst positieve gezondheid en informele kracht

  De inspiratiebijeenkomst van 15 november is in overleg met de organisatoren verplaatst naar 7 februari 2023 van 15.00 tot 18.00 uur in het Huis van Eemnes (Noordersingel 4, Eemnes). Binnenkort kunt u zich voor deze bijeenkomst aanmelden via een aanmeldformulier. Zet de nieuwe datum alvast in de agenda.

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de dag van de Mantelzorg in de week van 7 november.

 • Match in Eemnes voor ‘Kamers met Aandacht’

  Jongeren die op eigen benen willen staan, maar een beperkt sociaal vangnet hebben, kunnen via Kamers met Aandacht gekoppeld aan mensen die een kamer in huis over hebben. Voor Roos uit Eemnes is dit onlangs gelukt!

 • BEL-gemeenten betonen eer aan veteranen

  Op woensdag 14 september was de BEL-Veteranendag in Eemnes. Ieder jaar wordt de BEL-Veteranendag in een andere BEL-gemeente gevierd. Wij zijn trots op onze veteranen en hun grote bijdrage aan vrede en veiligheid. Dit jaar was het eindelijk weer mogelijk om een samenkomst te organiseren.

 • Verbod op vervoer van pluimvee na uitbraak vogelgriep

  In en rond Eemnes zijn op diverse plekken blauwe borden geplaatst, met daarop een vrachtwagen en een stopgebaar. De borden geven aan dat er een vervoersverbod geldt voor pluimvee. Dit vanwege een vogelgriepbesmetting, enkele dagen geleden, in Bunschoten.

 • Integrale ondermijningsactie in het havengebied van Eembrugge

  24 augustus 2022

  Op woensdag 3 augustus vond een integrale schouw en voorlichtingsactie in het kader van ondermijning in het havengebied van Eembrugge plaats. Medewerkers van de gemeente Eemnes, in samenwerking met gemeente Baarn, politie en RIEC Midden-Nederland gingen in gesprek met ondernemers, bewoners en recreanten. Er werden geen ondermijningsactiviteiten vastgesteld. Eén object zal in het kader van reguliere handhaving nader worden onderzocht.

 • Nijntje beweeglessen bij De Zuidwend Eemnes

  Een prachtige ochtend met veel speelplezier tijdens de lessen van het Nijntje Beweegdiploma. Wethouder René ten Have ging langs bij OBS De Zuidwend waar kinderen van de groepen 1 en 2 aan de beweeglessen meededen. Het is onderdeel van het Sportakkoord en de buurtsportcoaches verzorgen het programma.

 • Brug Eemnesservaart voor landbouwverkeer

  In 2020 is de Wakkerendijk opgeknapt. Tijdens deze werkzaamheden werd zwaar landbouwverkeer omgeleid via een tijdelijke brug over de Eemnesservaart. De tijdelijke brug – inmiddels weer weggehaald – beviel zo goed dat het aanleiding gaf om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en aanleg van een definitieve brug op deze plek.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het Vrijheidsmonument op het Plantsoen.

 • Vier Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op dinsdag 26 april 2022, tijdens de lintjesregen, ontvingen 4 inwoners van Eemnes een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Roland van Benthem. 3 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 1 gedecoreerde tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Eemnes en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • Ook Eemnes doet mee met het Pact Groen Groeit Mee

  Namens de gemeente Eemnes tekende wethouder Theo Reijn op maandag 7 februari 2022 het Groen Groeit Mee Pact. Hij deed dit samen met bijna 40 betrokken overheden, natuurorganisaties en andere partners in de regio Utrecht. Daarmee benadrukken zij een gedeelde ambitie om bij alle ruimtelijke plannen en gebiedsontwikkelingen, de ontwikkeling van (recreatief) groen en water evenredig en volwaardig te laten meegroeien.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Tijdelijke sluiting vaccinatielocatie Eemnes verlengd tot 1 februari

  Half december zijn de dichtbijlocaties, zoals de vaccinatielocatie in Eemnes, tijdelijk gesloten door GGD regio Utrecht zodat zij zich kunnen richten op de (versnelde) boostercampagne. Deze sluiting wordt verlengd tot 1 februari 2022.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Ontsteken verlichting skûtsje Lutgerdina

  Donderdagavond 9 december is de verlichting van het skûtsje Lutgerdina voor de 6de keer ontstoken. Locoburgemeester Theo Reijn was samen met voorzitter Ties Dammers bij dit speciale moment aanwezig. De boot ligt verlicht aan het evenemententerrein aan de Wakkerendijk.

 • Ruim 60 nieuwe fietsprojecten in de regio Amersfoort

  De fiets moet hét alternatief voor de auto worden in de regio Amersfoort bij verplaatsingen tot 15 km. Op 9 december ondertekenden de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg een intentieovereenkomst voor het uitvoeren van ruim 60 nieuwe regionale fietsprojecten in de komende 10 jaar. De eerste 20 projecten staan al gepland voor de aankomende twee jaar. De ondertekening vormt het startsein voor de zeven gemeenten om met elkaar samen te werken aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, variërend van de aanleg van fietsstraten tot het verbeteren van de fietsverkeersveiligheid. De gemeenten krijgen daarbij praktische en financiële ondersteuning van de provincie Utrecht.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Week van de Pleegzorg

  In Nederland kunnen 23.000 kinderen niet thuis wonen omdat het daar niet veilig en stabiel is. Ieder jaar zijn er 3.500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen die niet thuis kunnen wonen een stabiele omgeving te bieden. Tijdens de Week van de Pleegzorg, van 3 november t/m 10 november 2021 wordt hier aandacht voor gevraagd.

 • Aanpak asbestdaken

  De gemeente is in 2021 gestart met de aanpak van asbestdaken. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de gemeente wil asbest uit de omgeving hebben. Het gaat vooral om kleine daken, zoals schuurdaken.

 • Volgende stap naar aardgasvrij Eemnes op 14 september 2021

  In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Ook in Eemnes zullen we tussen nu en 2050 overstappen. Het overstappen naar duurzame warmte doen we buurt voor buurt. Hoe we dat gaan doen staat in de Transitievisie Warmte.

 • Uitreiking 4 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op vrijdag 2 juli 2021 kregen 4 inwoners uit Eemnes daadwerkelijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt van burgemeester Roland van Benthem. Op 26 april zijn ze al op een feestelijke manier op de hoogte gesteld van de Koninklijke Onderscheiding. Door de coronamaatregelen kan er nu wel een uitgebreide ceremonie plaatsvinden in het Huis van Eemnes. Burgemeester Roland van Benthem startte met een speech daarna droeg de dorpsdichter Anne Roozenboom een gedicht voor. Na afloop was er een toost met oranjebitter. De 4 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Stap verder met nieuwbouw sociale huurappartementen en starterswoningen

  Op de plek van de voormalige basisschool De Hink Stap Sprong in Eemnes worden nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 29 sociale huurappartementen die verhuurd gaan worden door de Alliantie en 9 starterswoningen (koop).

 • 6 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op maandag 26 april kregen 6 inwoners uit Eemnes het nieuws dat ze een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Omdat een echtpaar uit Eemnes veel werkzaamheden verricht in Laren, ontvingen deze 2 inwoners een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Nanning Mol.

  De 6 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • Bereikbaarheid Sociaal Wijkteam tijdens de feestdagen

  In verband met de feestdagen is het Sociaal Wijkteam Eemnes op de volgende dagen telefonisch niet bereikbaar:

 • Horecaverzoeken

  De gemeente Eemnes ontving drie verzoeken voor het starten van een horecaonderneming (café) aan de Wakkerendijk. Het gaat om een verzoek voor een Ark in de haven bij de Wakkerendijk, een Schaapskooi iets noordelijker van de haven en een café achter de Wakkerendijk 42, met inrit aan de Stadwijksingel. Op 1 februari gaven de initiatiefnemers een toelichting op hun plannen aan de commissie Ruimte.

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Eemnes een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Niet tevreden over onze dienstverlening? Laat het weten

  De gemeente ontvangt soms signalen dat inwoners niet tevreden zijn over de dienstverlening. Bijvoorbeeld over de manier waarop inwoners door een medewerker van de gemeente zijn behandeld. Of u krijgt geen reactie van ons. Als u een klacht heeft dan kunt dit bij ons melden en kunnen wij ermee aan de slag. 

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.