Nieuws

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Eemnes zijn uitgebracht.

 • Loket voor zelfstandigen met geldzorgen

  Bent u ondernemer in de gemeente Huizen, Blaricum, Eemnes of Laren? En heeft geldzorgen of ondernemersvragen? Op 25 oktober opent het Loket voor Zelfstandigen met geldzorgen.

 • Eerste fittesten gestart bij het Huis van Eemnes!

  Vandaag zijn de eerste fittesten voor senioren van start gegaan. Met de fittesten willen de BEL-gemeenten zoveel mogelijk mensen in beweging brengen. Er zijn meer dan 400 aanmeldingen, verspreid over 3 dagen.

 • Groot onderhoud kerktorens afgerond

  Vanaf mei stond de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat in de steigers vanwege onderhoudswerkzaamheden. Uit een inspectie van Monumentenwacht Utrecht bleek dat er groot onderhoud nodig was.

 • Er wordt weer gemaaid

  Heeft u het al gemerkt? Vanaf oktober 2021 wordt er weer volop gemaaid in Eemnes. We maaien langs de doorgaande wegen en een deel van het buitengebied. Het werk wordt uitgevoerd door SIGHT Landscaping.

 • Inleveractie steekwapens

  Gemeenten uit de regio Utrecht doen mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. De inleveractie is een onderdeel van de Week van de Veiligheid, die start op 11 oktober en duurt tot 17 oktober.

 • Zwemlessen voor statushouders van start

  Op 7 oktober startte de eerste groep statushouders met zwemlessen bij De Biezem. Het gaat om 10 lessen waarbij de deelnemers uit de BEL-gemeenten de beginselen van het zwemmen aangeleerd krijgen.

 • Van Wijnen wint prijsvraag De Hilt

  Van Wijnen Projectontwikkeling Midden BV komt als beste uit de bus bij de prijsvraag die het college van burgemeester en wethouders had uitgeschreven voor de ontwikkeling van de woningbouw op het terrein van De Hilt. Aan de prijsvraag deden 5 partijen mee. Met de gunning aan Van Wijnen is een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van De Hilt.

 • Plant en zaai in het najaar

  Wist u dat het najaar een zeer goed moment is om te planten en te zaaien in de tuin? Nieuwe aanplant droogt minder snel uit en dat scheelt water geven. Bomen, struiken, vaste planten en bollen verplant u in het najaar makkelijker, omdat ze in ´slaapstand´ zijn. Bovendien heeft de grond meer tijd om te wortelen. Bedenk vooraf wel goed wat en waar u iets plant of zaait.

 • Rookmelders redden levens

  De Brandpreventieweken 2021 staan in het teken van het thema ‘Rookmelders Redden Levens’. De hele maand oktober is er vanuit de brandweer aandacht voor het belang van rookmelders. Een rookmelder kan namelijk uw leven redden!

 • Regionaal Mobiliteitsteam helpt inwoners bij het vinden van werk

  Sinds augustus 2021 helpt het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Gooi en Vechtstreek werkzoekenden, ZZP’ers en werknemers die hun baan dreigen kwijt te raken, met een opleiding en begeleiding naar nieuw werk. De regionale samenwerking tussen gemeenten, UWV, WSP, vakbonden, onderwijsinstellingen en werkgeversorganisaties biedt nu nog meer voor mensen die hulp nodig hebben met hun zoektocht naar werk. Met de coronacrisis als aanleiding zijn extra middelen beschikbaar gesteld en alle instrumenten van de aangesloten partners kunnen worden ingezet voor een werkzoekende. Wat de inwoner nodig heeft staat centraal.

 • Contactgroep Mantelzorgers Dementie/NAH

  Voor mantelzorgers van een naaste met (beginnende) dementie of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) organiseert Versa Welzijn vanaf maandag 4 oktober een contactgroep. Tijdens de contactgroep kan er veel steun worden gevonden en kunnen deelnemers ervaringen met elkaar delen.

 • Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

  Vanaf 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, is een coronatoegangsbewijs nodig. Met dit toegangsbewijs laat u zien dat u gevaccineerd of getest bent, of hersteld bent van corona.

 • Volleybalverenigingen Voleem en The Smashers slaan handen ineen voor ‘OldStars Volleyball’

  “Wanneer je samen op het veld of in de zaal staat, blijf je fit en maak je simpelweg minder kans op mobiliteitsverlies. Daardoor blijf je onder de mensen. Zowel tijdens het bewegen als tijdens de ‘derde helft’ worden nieuwe vrienden gemaakt.”

 • Boomspiegels: hoe en wat?

  U heeft er vast 1 in uw buurt: een boomspiegel. Dat is een stukje grond rond een boom in de stoep. De meeste boomspiegels zijn nu kaal, zonder planten en bloemen. Wat als dat nu zou veranderen in een bloemenfestijn voor bijen en vlinders?

 • Bekendmaking Ontwerp Omgevingswetprogramma Recreatie & Toerisme 2022-2025

  Op 7 september 2021 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht het Ontwerp Omgevingswetprogramma Recreatie en Toerisme 2022 – 2025 vastgesteld. De provincie wil weten wat u van het beleid dat daarin is opgenomen vindt. Daarom ligt het ontwerp programma 6 weken ter inzage, zodat iedereen daarop kan reageren. Begin 2022 zullen Gedeputeerde Staten het programma definitief vaststellen. Graag informeren we u hoe u het Ontwerp Omgevingswetprogramma Recreatie & Toerisme 2022 – 2025 kunt inzien en hoe u erop kunt reageren.

 • Veldwerk Koopstromenonderzoek 2021 van start

  De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, start begin september in de Randstad en Noord-Brabant een grootschalig consumentenonderzoek.

 • Yes! Groener Eemnes! een groot succes

  Afgelopen zaterdag 4 september 2021 organiseerde de gemeente Eemnes de groene actiedag Yes! Groener Eemnes!. Bij de Welkoop, Huis van Eemnes en 7-Sprong hebben inwoners een kijkje genomen en hebben zij meer geleerd over tuinen, planten en biodiversiteit. Ook is de vlinderstruik van de eerdere winactie geplaatst door hovenier Dave Morrien, samen met wethouder Theo Reijn.

 • Aanpak asbestdaken

  De gemeente is in 2021 gestart met de aanpak van asbestdaken. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de gemeente wil asbest uit de omgeving hebben. Het gaat vooral om kleine daken, zoals schuurdaken.

 • Nieuw asfalt en een veiligere oversteek in het centrum van Eemnes

  Vanaf maandag 13 september vernieuwt de gemeente het asfalt op de Laarderweg, Noordersingel en de Zuidersingel (tussen de 2 rotondes). Ook de voetgangersoversteek aan de Streefoordlaan wordt verbeterd. Samen met twee kinderen uit Eemnes gaf wethouder Theo Reijn het startsein voor deze werkzaamheden, door symbolisch een eerste schop in de grond te zetten.

 • Overeenkomst voor terrein voormalige Ocrietfabriek ondertekend

  Op woensdag 1 september 2021 is een overeenkomst ondertekend om te komen tot herontwikkeling van gronden nabij de voormalige Ocrietfabriek in Eembrugge. Dit gebeurde door wethouder Theo Reijn (namens de gemeente Eemnes) en de heer Feike Siewertsz van Reesema (namens ontwikkelaar Progress Development B.V.).

 • Gemeente biedt gratis GFT-aanrechtbakjes aan

  Door GFT-afval goed te scheiden, blijft er minder restafval over dat verbrand moet worden. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Eemnes helpt haar inwoners een handje en biedt gratis een klein GFT-afvalbakje aan voor op het aanrecht.

 • Volgende stap naar aardgasvrij Eemnes op 14 september 2021

  In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Ook in Eemnes zullen we tussen nu en 2050 overstappen. Het overstappen naar duurzame warmte doen we buurt voor buurt. Hoe we dat gaan doen staat in de Transitievisie Warmte.

 • Aanleg parkeervakken Bramenberg gestart

  Aan de Bramenberg leggen we extra parkeervakken voor personenauto´s aan en aan de Kastanjeberg komen nieuwe parkeervakken voor vrachtwagens. De werkzaamheden zijn maandag 30 augustus 2021 gestart. Wethouder Theo Reijn gaf hiervoor het symbolische startsein vanuit een graafmachine.

 • Formulierenspreekuur in Huis van Eemnes

  Voor inwoners die hulp kunnen gebruiken met de administratie is er vanaf 3 september 2021 elke vrijdagochtend een formuliereninloop in het Huis van Eemnes. Vrijwilligers van Humanitas zijn dan aanwezig om te helpen bij het invullen van formulieren, bij het aanvragen van toeslagen of bij een lastige brief. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 • Mevrouw Maartje Bekker-Thijse 101 jaar geworden!

  Op zondag 15 augustus 2021 is mevrouw Maartje Bekker-Thijse 101 jaar geworden! Daarmee is zij de oudste inwoonster van Eemnes. Zij woont sinds 2019 in de Eemhof in Eemnes en heeft het daar erg naar haar zin.

 • Het Repair Café opent weer haar deuren

  Na ongeveer 1,5 jaar kunt u weer terecht bij het Repair Café in Blaricum, Eemnes of Laren. Heeft u een kapotte stofzuiger, strijkbout of een ander huishoudelijk hulpmiddel? Of wellicht een kledingstuk dat gemaakt moet worden? Het team van het Repair Café helpt u graag!

 • Verhoging tarief Nederlandse identiteitskaart

  Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd.

 • PAND TE HUUR aan de Noordersingel 6B

  Gemeente Eemnes zoekt een nieuwe huurder voor het pand aan de Noordersingel 6B. Het is een bedrijfsgebouw met een maatschappelijke bestemming.

 • Uitreiking 4 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op vrijdag 2 juli 2021 kregen 4 inwoners uit Eemnes daadwerkelijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt van burgemeester Roland van Benthem. Op 26 april zijn ze al op een feestelijke manier op de hoogte gesteld van de Koninklijke Onderscheiding. Door de coronamaatregelen kan er nu wel een uitgebreide ceremonie plaatsvinden in het Huis van Eemnes. Burgemeester Roland van Benthem startte met een speech daarna droeg de dorpsdichter Anne Roozenboom een gedicht voor. Na afloop was er een toost met oranjebitter. De 4 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Stap verder met nieuwbouw sociale huurappartementen en starterswoningen

  Op de plek van de voormalige basisschool De Hink Stap Sprong in Eemnes worden nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 29 sociale huurappartementen die verhuurd gaan worden door de Alliantie en 9 starterswoningen (koop).

 • Voorkom aanmaning gemeentelijke belastingen

  Eind februari is een deel van de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen 2021 verzonden aan de inwoners van Blaricum, Eemnes en Laren. Wie geen automatische incasso heeft voor deze aanslag, moest de aanslag op 30 april betaald hebben.

 • 6 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op maandag 26 april kregen 6 inwoners uit Eemnes het nieuws dat ze een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Omdat een echtpaar uit Eemnes veel werkzaamheden verricht in Laren, ontvingen deze 2 inwoners een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Nanning Mol.

  De 6 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • Bereikbaarheid Sociaal Wijkteam tijdens de feestdagen

  In verband met de feestdagen is het Sociaal Wijkteam Eemnes op de volgende dagen telefonisch niet bereikbaar:

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken

  Bij Maatschappelijke zaken kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen en jeugd(hulp). In verband met corona is het loket in ieder geval tot 1 juni 2021 gesloten.

 • Horecaverzoeken

  De gemeente Eemnes ontving drie verzoeken voor het starten van een horecaonderneming (café) aan de Wakkerendijk. Het gaat om een verzoek voor een Ark in de haven bij de Wakkerendijk, een Schaapskooi iets noordelijker van de haven en een café achter de Wakkerendijk 42, met inrit aan de Stadwijksingel. Op 1 februari gaven de initiatiefnemers een toelichting op hun plannen aan de commissie Ruimte.

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Eemnes een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Woonbehoefteonderzoek

  In 2020 voerden we een Woonbehoefteonderzoek uit om de woonwensen van Eemnessers in beeld te brengen. Hieruit bleek dat er in onze gemeente veel gezinnen wonen (bijna 40%). Vooral gezinnen met kinderen in de middelbare schoolleeftijd. Ook zijn er veel één- en tweepersoonshuishoudens van 55 tot 75 jaar. Er is sprake van vergrijzing die de komende jaren zal doorzetten. Het aantal gezinnen blijft naar verwachting redelijk stabiel.

 • Niet tevreden over onze dienstverlening? Laat het weten

  De gemeente ontvangt soms signalen dat inwoners niet tevreden zijn over de dienstverlening. Bijvoorbeeld over de manier waarop inwoners door een medewerker van de gemeente zijn behandeld. Of u krijgt geen reactie van ons. Als u een klacht heeft dan kunt dit bij ons melden en kunnen wij ermee aan de slag. 

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.