Nieuws

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Eemnes zijn uitgebracht.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Allou

  Op 22 maart 2023 is Tala Allou in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd. Mevrouw Allou komt uit Syrië en woont sinds 2016 in Nederland.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen

  Eind maart ontvangt u uw aanslag voor de lokale belastingen. Volgens de planning is dat op 28 of 29 maart. Ontvangt u digitale post via MijnOverheid en heeft u de gemeente Eemnes aangevinkt? Dan kunt u de aanslag eerder verwachten.

 • Rioolonderzoeken aan de Laarderweg

  Op de Laarderweg, tussen de rotonde Noorder/Zuidersingel en de Braadkamp, wordt van maandag 27 tot en met 30 maart het rioolstelsel geïnspecteerd.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Fiori Angesom

  Op 17 maart 2023 is mevrouw Fiori Angesom in het gemeentehuis van Eemnes, in het bijzijn van haar gezin, genaturaliseerd.

 • Meer én betaalbare woningen in Eemnes door nieuwe woondeal

  Het Rijk, provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties in de Regio Amersfoort zetten gezamenlijk de schouders onder de bouw van 27.000 nieuwe woningen tot en met 2030. Gemeenten zetten zich in voor twee derde betaalbare nieuwbouwwoningen (sociale- en middenhuurwoningen en goedkopere koopwoningen). Op 13 maart ondertekenden alle partijen de Woondeal Regio Amersfoort 2022 t/m 2030. Namens de gemeente Eemnes tekende wethouder Theo Reijn. Met deze ondertekening gaan de partijen een langjarige samenwerking aan.

 • Voornemen tot overdracht gemeentegrond

  De gemeente Eemnes is van plan om een overeenkomst te sluiten over twee gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 48 m2. De gemeente Eemnes is van plan de gronden te verkopen aan Stedin Netbeheer. Het bedrijf kan hierdoor zogeheten transformatorstations realiseren voor de elektriciteitsvoorziening in de omgeving.

 • Tiny houses Barbeelstraat geplaatst

  Vandaag zijn de tiny houses aan de Barbeelstraat geplaatst. Het gaat in totaal om 8 kleine woningen. Deze zijn geschikt voor 1 à 2 personen.

 • Stikstof geen belemmering voor werk aan afrit A27, Zuidersingel en HOV-haltes

  Stikstof vormt geen belemmering voor het werk dat moet worden uitgevoerd voor het project ‘Beter Bereikbaar Eemnes’. Dat blijkt uit berekeningen die de gemeente Eemnes liet uitvoeren. In afwachting van de uitkomsten werd de aanbesteding voor het werk eind vorig jaar stilgelegd. Deze is onlangs opnieuw gestart.

 • Lindetuin, nieuw woongebied in Zuidpolder

  Lindetuin ligt in het hart van Zuidpolder en bestaat uit 2 fases met in totaal 82 woningen.

 • Stille tocht Stichting Steuncomité Eemnes-Oekraïne

  Op vrijdagavond 24 februari a.s. organiseert de Stichting Steuncomité Eemnes-Oekraïne een stille tocht door het centrum van Eemnes. Deze tocht is bedoeld om samen met de Oekraïense vluchtelingen, zowel uit Eemnes als Blaricum en Laren, de dagelijks vallende slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te gedenken. Deze stille tocht is tevens een gelegenheid om de bezorgdheid over de ontwikkelingen in stilte te uiten en mentale steun en medeleven te geven vanuit de Nederlandse samenleving.

 • Woningbouwplan De Hilt wordt aangepast

  Op de plek van het voormalige sport- en ontmoetingscomplex De Hilt komt een nieuwe woonwijk. Een deel van de woningen is verkocht, maar de verkoop van de duurdere koopwoningen stagneert. Ontwikkelaar Van Wijnen en de gemeente Eemnes hebben daarom in overleg besloten om het oorspronkelijke plan aan te passen. In plaats van 4 (top)dure woningen worden 8 rijwoningen ontwikkeld in het middeldure koopsegment.

 • Groot onderhoud bomen door Rijkswaterstaat

  Rijkswaterstaat inspecteert jaarlijks de bomen op hun grondgebied langs de snelwegen. Bij die inspectie is gebleken dat er veel bomen ziek zijn. Vooral essentaksterfte komt veel voor, dit is een besmettelijke ziekte waarvan bomen bijna nooit herstellen. Omdat de bomen langs de weg staan zorgt dit voor een onveilige verkeerssituatie.

 • Eerste modules tijdelijke appartementen Barbeelstraat geplaatst

  Op het terrein van het voormalig gronddepot aan de Barbeelstraat komen 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen. Deze tijdelijke pre-fab woningen zijn samengesteld uit modules. Die worden buiten Eemnes gemaakt en op locatie gemonteerd tot een gebouw. Woensdagochtend 1 februari werden de eerste modules geplaatst. Wethouder Theo Reijn kwam daarbij een kijkje nemen.

 • Inschrijving voor tiny houses Barbeelstraat van start

  Op 31 januari 2023 start de inschrijving voor de 8 tiny houses aan de Barbeelstraat. Deze zijn bestemd voor Eemnesser starters op de woningmarkt, in de leeftijd van 23 - 30 jaar. De kleine woningen zijn geschikt voor 1 à 2 personen. De Alliantie verhuurt ze via Woningnet.

 • Nieuwjaarstoespraak 2023 burgemeester Van Benthem

  Hieronder leest u de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Roland van Benthem.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Mariam Albachir

  Op 11 januari 2023 is mevrouw Mariam Albachir in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd.

 • 60-jarig huwelijksjubileum voor echtpaar Eek-Traa

  Woensdag 11 januari bracht burgemeester Roland van Benthem een felicitatiebezoek aan echtpaar Eek-Traa. Sinds 8 januari zijn zij 60 jaar getrouwd. Van harte gefeliciteerd!

 • Nieuw: digitale nieuwsbrief gemeente Eemnes

  Wilt u eenvoudig en snel op de hoogte blijven van wat er speelt in Eemnes? Dat kan! De gemeente Eemnes verstuurt vanaf nu één keer per twee weken een digitale nieuwsbrief. Hierin vindt u in één oogopslag het laatste nieuws van de gemeente, weetjes en meer! Meld u snel aan.

 • Productie tijdelijke woningen Barbeelstraat van start

  Op het terrein van het voormalige gronddepot komen 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen en 8 tiny houses voor Eemnesser starters op de woningmarkt. Deze week ging de productie van de eerste module voor de appartementen van start. Deze hoogwaardige prefab-woningen worden buiten Eemnes door Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum geproduceerd en vervolgens door Heddes Bouw & Ontwikkeling op locatie gemonteerd tot een gebouw.

 • Lokale omroep in de BEL-gemeenten

  Stichting lokale omroep Hilversum, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren is voor 5 jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeenten Blaricum, Eemnes, Hilversum, Huizen en Laren. Deze periode van 5 jaar is met terugwerkende kracht ingegaan op 8 december 2018 en eindigt op 8 december 2023.

 • Melding openbare ruimte? Download de app!

  Is er iets kapot in uw buurt? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal? Ziet u een verstopte straatput? Of is er sprake van rondslingerend afval, vernielingen of overlast? Meld het bij de gemeente. Dit kan nu ook via app!

 • Voornemen tot tijdelijke overdracht gemeentegrond

  De gemeente Eemnes is van plan om een overeenkomst te sluiten over twee gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 24 m2. Het is ter vestiging van een tijdelijk recht van opstal aan Delta Fiber Netwerk B.V. voor 15 jaar. Hierdoor kan het bedrijf hier zogeheten Point of Presence (PoP-stations) realiseren voor een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden.

 • Opnieuw energietoeslag in 2023

  In 2023 stelt het kabinet opnieuw energietoeslag beschikbaar. Het gaat om ongeveer € 1300,- per huishouden.

 • Tijdelijke afsluiting geluidswal

  Het gebied rond de geluidswal in Eemnes is tijdelijk afgesloten. Op dit moment doet de gemeente uit voorzorg onderzoek naar de stevigheid en stabiliteit van de geluidswal. Daarvoor is het nodig het terrein tijdelijk af te sluiten. Wanneer hierover meer duidelijk is, leest u dat op deze webpagina.

 • Een BEST-tas cadeau!

  Vanaf 8 november ontvangen alle huishoudens in Eemnes een BEST-tas. Samen met Nederland Schoon en KringloopCentrum Eemnes biedt de gemeente deze tas aan. De BEST-tas is er voor spullen die u niet meer gebruikt.

 • Vandalisme in Eemnes

  In de afgelopen periode heeft de gemeente Eemnes twee vormen van vandalisme geconstateerd. Het gaat om het bestickeren van honderden objecten uit de openbare ruimte (met name in de Noordbuurt) en het plaatsen van beledigende teksten op bankjes en bebording in het buitengebied. Het gaat hierbij niet alleen over uitingen vanwege boerenprotesten, ook zijn er andere actiegroepen die objecten in de openbare ruimte gebruiken om een mening te geven. Bijvoorbeeld door bankjes te bekladden die in de buitenruimte staan. Deze vormen van vandalisme accepteert de gemeente niet.

 • Inspiratiebijeenkomst positieve gezondheid en informele kracht

  De inspiratiebijeenkomst van 15 november is in overleg met de organisatoren verplaatst naar 7 februari 2023 van 15.00 tot 18.00 uur in het Huis van Eemnes (Noordersingel 4, Eemnes). Binnenkort kunt u zich voor deze bijeenkomst aanmelden via een aanmeldformulier. Zet de nieuwe datum alvast in de agenda.

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de dag van de Mantelzorg in de week van 7 november.

 • Match in Eemnes voor ‘Kamers met Aandacht’

  Jongeren die op eigen benen willen staan, maar een beperkt sociaal vangnet hebben, kunnen via Kamers met Aandacht gekoppeld aan mensen die een kamer in huis over hebben. Voor Roos uit Eemnes is dit onlangs gelukt!

 • Integrale ondermijningsactie in het havengebied van Eembrugge

  24 augustus 2022

  Op woensdag 3 augustus vond een integrale schouw en voorlichtingsactie in het kader van ondermijning in het havengebied van Eembrugge plaats. Medewerkers van de gemeente Eemnes, in samenwerking met gemeente Baarn, politie en RIEC Midden-Nederland gingen in gesprek met ondernemers, bewoners en recreanten. Er werden geen ondermijningsactiviteiten vastgesteld. Eén object zal in het kader van reguliere handhaving nader worden onderzocht.

 • Nijntje beweeglessen bij De Zuidwend Eemnes

  Een prachtige ochtend met veel speelplezier tijdens de lessen van het Nijntje Beweegdiploma. Wethouder René ten Have ging langs bij OBS De Zuidwend waar kinderen van de groepen 1 en 2 aan de beweeglessen meededen. Het is onderdeel van het Sportakkoord en de buurtsportcoaches verzorgen het programma.

 • Brug Eemnesservaart voor landbouwverkeer

  In 2020 is de Wakkerendijk opgeknapt. Tijdens deze werkzaamheden werd zwaar landbouwverkeer omgeleid via een tijdelijke brug over de Eemnesservaart. De tijdelijke brug – inmiddels weer weggehaald – beviel zo goed dat het aanleiding gaf om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en aanleg van een definitieve brug op deze plek.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het Vrijheidsmonument op het Plantsoen.

 • Vier Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op dinsdag 26 april 2022, tijdens de lintjesregen, ontvingen 4 inwoners van Eemnes een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Roland van Benthem. 3 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 1 gedecoreerde tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Eemnes en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Tijdelijke sluiting vaccinatielocatie Eemnes verlengd tot 1 februari

  Half december zijn de dichtbijlocaties, zoals de vaccinatielocatie in Eemnes, tijdelijk gesloten door GGD regio Utrecht zodat zij zich kunnen richten op de (versnelde) boostercampagne. Deze sluiting wordt verlengd tot 1 februari 2022.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Ontsteken verlichting skûtsje Lutgerdina

  Donderdagavond 9 december is de verlichting van het skûtsje Lutgerdina voor de 6de keer ontstoken. Locoburgemeester Theo Reijn was samen met voorzitter Ties Dammers bij dit speciale moment aanwezig. De boot ligt verlicht aan het evenemententerrein aan de Wakkerendijk.

 • Ruim 60 nieuwe fietsprojecten in de regio Amersfoort

  De fiets moet hét alternatief voor de auto worden in de regio Amersfoort bij verplaatsingen tot 15 km. Op 9 december ondertekenden de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg een intentieovereenkomst voor het uitvoeren van ruim 60 nieuwe regionale fietsprojecten in de komende 10 jaar. De eerste 20 projecten staan al gepland voor de aankomende twee jaar. De ondertekening vormt het startsein voor de zeven gemeenten om met elkaar samen te werken aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, variërend van de aanleg van fietsstraten tot het verbeteren van de fietsverkeersveiligheid. De gemeenten krijgen daarbij praktische en financiële ondersteuning van de provincie Utrecht.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Week van de Pleegzorg

  In Nederland kunnen 23.000 kinderen niet thuis wonen omdat het daar niet veilig en stabiel is. Ieder jaar zijn er 3.500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen die niet thuis kunnen wonen een stabiele omgeving te bieden. Tijdens de Week van de Pleegzorg, van 3 november t/m 10 november 2021 wordt hier aandacht voor gevraagd.

 • Aanpak asbestdaken

  De gemeente is in 2021 gestart met de aanpak van asbestdaken. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de gemeente wil asbest uit de omgeving hebben. Het gaat vooral om kleine daken, zoals schuurdaken.

 • Volgende stap naar aardgasvrij Eemnes op 14 september 2021

  In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Ook in Eemnes zullen we tussen nu en 2050 overstappen. Het overstappen naar duurzame warmte doen we buurt voor buurt. Hoe we dat gaan doen staat in de Transitievisie Warmte.

 • Uitreiking 4 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op vrijdag 2 juli 2021 kregen 4 inwoners uit Eemnes daadwerkelijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt van burgemeester Roland van Benthem. Op 26 april zijn ze al op een feestelijke manier op de hoogte gesteld van de Koninklijke Onderscheiding. Door de coronamaatregelen kan er nu wel een uitgebreide ceremonie plaatsvinden in het Huis van Eemnes. Burgemeester Roland van Benthem startte met een speech daarna droeg de dorpsdichter Anne Roozenboom een gedicht voor. Na afloop was er een toost met oranjebitter. De 4 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Stap verder met nieuwbouw sociale huurappartementen en starterswoningen

  Op de plek van de voormalige basisschool De Hink Stap Sprong in Eemnes worden nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 29 sociale huurappartementen die verhuurd gaan worden door de Alliantie en 9 starterswoningen (koop).

 • 6 Koninklijke Onderscheidingen in Eemnes

  Op maandag 26 april kregen 6 inwoners uit Eemnes het nieuws dat ze een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Omdat een echtpaar uit Eemnes veel werkzaamheden verricht in Laren, ontvingen deze 2 inwoners een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Nanning Mol.

  De 6 gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Bereikbaarheid Sociaal Wijkteam tijdens de feestdagen

  In verband met de feestdagen is het Sociaal Wijkteam Eemnes op de volgende dagen telefonisch niet bereikbaar:

 • Horecaverzoeken

  De gemeente Eemnes ontving drie verzoeken voor het starten van een horecaonderneming (café) aan de Wakkerendijk. Het gaat om een verzoek voor een Ark in de haven bij de Wakkerendijk, een Schaapskooi iets noordelijker van de haven en een café achter de Wakkerendijk 42, met inrit aan de Stadwijksingel. Op 1 februari gaven de initiatiefnemers een toelichting op hun plannen aan de commissie Ruimte.

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Eemnes een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Niet tevreden over onze dienstverlening? Laat het weten

  De gemeente ontvangt soms signalen dat inwoners niet tevreden zijn over de dienstverlening. Bijvoorbeeld over de manier waarop inwoners door een medewerker van de gemeente zijn behandeld. Of u krijgt geen reactie van ons. Als u een klacht heeft dan kunt dit bij ons melden en kunnen wij ermee aan de slag. 

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.