Energieproject LEF succesvol in Eemnes

Gemeente Eemnes en EemnesEnergie doen mee aan een Europees project: Lokaal Energie Flexibiliteit (LEF). Het gaat hierbij om het leveren en gebruiken van energie tussen de ene woning en de andere woning waarbij de energiecoöperatie de energieleverancier is.
Met een Europese subsidie wordt het project uitgevoerd.

Het project is in 2020 gestart met 50 deelnemers. Recente acties hebben maar liefst 80 nieuwe deelnemers opgeleverd. Daaruit valt op te maken dat het onderwerp lokale energie aan belangstelling heeft gewonnen. Er is nu nog plek voor maximaal 15 huishoudens. 

Duurzame energie

Er zijn in Eemnes veel particulieren, bedrijven en instanties die zelf duurzame energie opwekken, vooral via zonnepanelen. Een deel van die opgewekte energie wordt niet direct gebruikt, maar teruggeleverd aan het energienet. Het LEF-project wil dit slimmer organiseren en ervoor zorgen dat de lokaal opgewekte energie ook direct lokaal gebruikt wordt. Door deelname aan het project krijgt de bewoner inzicht in het eigen verbruik en in de mogelijkheden om de lokaal opgewekte energie flexibeler en slimmer te gebruiken. Ook kan onderling energie worden uitgewisseld.

De eerste stap in het project is het installeren van een kastje (‘de Bliq’) in de meterkast, dat de slimme meter kan uitlezen. Hiermee wordt 24/7 actueel inzicht gegeven in het energieverbruik (via een app en LEF-portaal op de website). Daarmee krijgt de bewoner inzicht in het eigen energieverbruik en de kosten ervan. De pilot loopt tot eind mei 2022, maar de inwoners die meedoen mogen het kastje houden om zodoende inzicht in hun energieverbruik te houden. Het onderling uitleveren van energie kan dan in Eemnes verder worden ontwikkeld.

Europees project

Het LEF-project maakt onderdeel uit van een Europees project van 5 pilots. De andere zijn in België (Campus Vrije Universiteit Brussel), Spanje (Skiresort Manzaneda) en Griekenland (Universiteit van Thrace in Komotini). De Eemnesser pilot is het enige project dat zich richt op individuele inwoners. Bij andere projecten is er 1 locatie-eigenaar waarmee wordt samengewerkt. Eemnes moet als enige actief deelnemers werven.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie of direct aanmelden kan via www.eemnesenergie.nl