In het donker op de fiets? Zet je licht aan!

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Hiervoor is de landelijke campagne ‘AAN in het donker’. In Eemnes hangen vanaf deze week spandoeken om fietsers op te roepen hun licht aan te zetten.

Wethouder René ten Have (verkeer) geeft aan:

Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Zonder fietsverlichting ben je slecht zichtbaar voor het andere verkeer. En kun je zelf ook minder goed zien. Dus stap je in het donker op de fiets naar bijvoorbeeld je school, werk of de sportclub? Zet direct je licht aan!

Fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is. Maar toch fietsen ze te vaak zonder verlichting. Bijvoorbeeld omdat ze de verlichting zijn vergeten aan te zetten, de batterijen leeg zijn, de verlichting kapot is of dat de verlichting gestolen is. En dat brengt risico’s met zich mee. Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af.

Regels en boetes

Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden. Voorkom dat je staande wordt gehouden tijdens een fietsverlichtingscontrole van de politie. Check alle regels op www.vvn.nl/fietsverlichting-regels   

Wethouder René ten Have helpt bij het ophangen van één van de spandoeken in Eemnes.

Wethouder René ten Have helpt bij het ophangen van één van de spandoeken in Eemnes.