Integrale controle industrieterrein Bramenberg

Gemeente Eemnes, de politie en de belastingdienst voerden 2 juni een integrale controle uit op het industrieterrein Bramenberg. Tijdens deze integrale controle werd bij een aantal bedrijven verschillende aspecten bekeken zoals de naleving van milieu- en bouwvoorschriften en eventuele andere wettelijke overtredingen.

Een aantal bedrijven op het industrieterrein zijn bezocht waar lange tijd geen contact mee was geweest. Verder is aandacht besteed aan de autobranche. Dit is regionaal afgesproken, omdat dit in sommige gevallen samenhangt met crimineel handelen.

Uitkomsten controle

De diensten controleerden de regels bij 6 bedrijfspanden waaronder een bedrijfsverzamelgebouw. Bij verschillende bedrijven werden kleine tekortkomingen vastgesteld. Die worden daar later over aangeschreven. De controle verliep rustig.

Waarom deze controles?

Door actief te controleren en eventuele misstanden consequent aan te pakken, wil de gemeente bijdragen aan een eerlijk en veilig ondernemersklimaat. De overheid ziet regelmatig dat criminelen gebruik maken van dienstverleners in de autobranche. Om geld wit te wassen, voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s en om geld of verdovende middelen te vervoeren. Garages dienen regelmatig als ontmoetingsplaatsen voor criminelen en soms wordt er drugs geproduceerd. Ook verhuren autobedrijven voertuigen op onwettige manieren aan (drugs)criminelen.

Burgemeester Van Benthem:

Via integrale controles willen we ondermijning tegengaan. We spreken over ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. We treden hierbij op als 1 overheid. Op deze manier kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen misstanden.

Ondermijning stoppen

Ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. We horen het graag als u opmerkelijke zaken ziet of hoort. De volgende signalen kunnen wijzen op ondermijnende activiteiten in de autobranche:

  • Bij het bedrijf is er voornamelijk activiteit in de avond en nacht of juist helemaal niet;
  • Bedrijven zijn beveiligd met veel camera’s;
  • Het bedrijf lijkt eerder een ontmoetingsplaats dan een bedrijf, er worden geen zichtbare werkzaamheden verricht;
  • De reclameborden zijn verouderd, kennen spelfouten en het bedrijf heeft een vervallen uitstraling.

Wilt u zelf bijzonderheden melden? Dat kan via 0900 - 88 44 (geen spoed, wel politie) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 70 00. Kijk ook op www.stopondermijningsamen.nl voor meer informatie en verhalen over ondermijning.