Integrale ondermijningsactie in het havengebied van Eembrugge

Op woensdag 3 augustus vond een integrale schouw en voorlichtingsactie in het kader van ondermijning in het havengebied van Eembrugge plaats. Medewerkers van de gemeente Eemnes, in samenwerking met gemeente Baarn, politie en RIEC Midden-Nederland gingen in gesprek met ondernemers, bewoners en recreanten. Er werden geen ondermijningsactiviteiten vastgesteld. Eén object zal in het kader van reguliere handhaving nader worden onderzocht.

Waarom deze actie?

Ondermijnende criminaliteit komt overal voor: in het buitengebied, in woonwijken, op industrieterreinen en ook in (jacht)havens. Om beter zicht te krijgen ontwikkelt de gemeente samen met partners diverse interventies. De afgelopen jaren zijn gestructureerd gebieden in het kader van ondermijning in kaart gebracht en is besloten te investeren op bewustwording. Jachthavens zijn kwetsbaar. Het is dan ook niet ondenkbaar dat booteigenaren en ondernemers benaderd worden door criminelen voor bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Pakketjes worden niet alleen over land vervoerd, maar ook over water. Doel van deze actie was om mogelijke signalen van ondermijnende criminaliteit op te halen en voorlichting te geven.

Ondernemers en inwoners waren positief over de actie en dat professionals in het havengebied hun gezicht lieten zien. Tijdens de gesprekken werd vastgesteld dat bij sommige activiteiten contante betalingen worden verricht. Het advies van professionals is om zoveel mogelijk digitaal te betalen om eventuele misstanden te voorkomen. Niet-pluis gevoel? Meld het! Met uw hulp kan de gemeente ondermijning verder bestrijden en tegengaan. U kunt helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt bij u in de buurt?

Is het ergens niet pluis?

U kunt dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl