Inwoners aan de slag met zelfbeheer

Zelfbeheer is het vrijwillig onderhouden van een gedeelte van de openbare ruimte. Dat kan een boomspiegel zijn (stukje grond rond een boom in de stoep), plantenbak, plantsoentje of zelfs een hofje of speelplek. Op meerdere plekken in Eemnes doen bewoners enthousiast mee. Gisteren bezocht wethouder Theo Reijn bewoners van de Zaadkorrel. Samen met hen sloeg hij een bordje in de grond om te markeren dat die plek onderhouden wordt door bewoners. De komende periode volgen deze bordjes ook op andere plekken in het dorp.

Wethouder Theo Reijn:

Inwoners die aan zelfbeheer doen voelen zich doorgaans (meer) betrokken bij hun woonomgeving. Iedereen kan hieraan meedoen: een individuele inwoner, een groep inwoners, een school, vereniging en alles daartussenin. Bewoners van de Zaadkorrel onderhouden met elkaar de boomspiegels in hun straat. Er is hierover regelmatig onderling contact en dat is mooi om te merken. Daarnaast ziet het er ook nog eens fleurig uit!

Zelfbeheer Eemnes

Zelfbeheer is gedurende het hele jaar mogelijk, maar kan ook als eenmalige actie worden opgepakt. Vindt u het leuk om mee te doen? Dat kan! U kunt dit aangeven bij onze groenaannemer SIGHT Landscaping via e-mail naar omgevingsmanager@sightlandscaping.nl Meer informatie en de voorwaarden rond zelfbeheer leest u op www.eemnes.nl/zelfbeheer

Gemeente aangesloten bij Steenbreek

Sinds 2020 is Eemnes aangesloten bij stichting Steenbreek. Steenbreek stimuleert het vergroenen van de leefomgeving om zo de biodiversiteit te verbeteren. Wilt u tips voor uw eigen tuin? Op www.steenbreek.nl (kopje: Tuintips) staat informatie over het vergroenen van uw tuin, regenwater gebruiken, vogels in de tuin, biodiversiteit, bodem en nog veel meer. 

Voucherregeling Beleef en Bewonder!

Wilt u als bewoners- of vrijwilligersgroep aan de slag met een groen initiatief in uw omgeving? Dankzij de provincie Utrecht kunt u nu ook weer de voucher ‘Beleef en Bewonder!’ aanvragen ter waarde van € 500,- of € 1.000,-. Dit is bedoeld voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan, of zorgen voor betere waterberging. Voorbeelden hiervan zijn het planten van bomen, de aanleg van een vijver of het vergroenen van een schoolplein. Een voucher aanvragen kan t/m 19 juli 2021 en geldt zolang de voorraad strekt. Kijk voor meer informatie op www.groenaandebuurt.nl

Zelfbeheer bord openbaar groen