Koolmonoxide is levensgevaarlijk

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden ramen gesloten en sluiten ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico.

De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Daarom: ventileer, controleer en alarmeer.

“Vijf jaar geleden had ik na het slapen last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buiten ging het beter”, zegt Johan van Wel. “Toen ik na het werk fit thuiskwam, was mijn vrouw duizelig en misselijk. Het bleek koolmonoxidevergiftiging te zijn door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. De pijp sloot niet goed aan op de cv-ketel. Deze was door de storm van de vorige dag los komen te zitten.” Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Griep of gif?

Belangrijk is dat u zelf de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kunt u zélf namelijk niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt u bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en uw huis continu goed te ventileren.

Herkennen en handelen

Het gas is lastig te herkennen. Als er teveel koolmonoxide in een ruimte is:

  • is de vlam in een gastoestel oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal;
  • beslaan vaak de ramen in de ruimte waar het toestel hangt.

Vermoedt u een te hoge concentratie aan koolmonoxide:

  1. Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
  2. Waarschuw uw huisgenoten en ga naar buiten. Breng slachtoffers in de frisse lucht.
  3. Bel 112.

Meer informatie

Meer informatie over bijvoorbeeld waar de CO-melder te plaatsen, welke te kopen en hoe koolmonoxidevergiftiging te herkennen staat op www.vrubrandweer.nl Test uw kennis over koolmonoxide. Heeft u vragen? App uw vragen naar de brandveiligheidsexperts van VRU brandweer: 06 - 12 95 85 99. Of neem contact op via 088 - 878 10 00 of voorlichting@vru.nl