Leerlingen van De 7-Sprong in debat onder leiding van wethouder Wilma de Boer-Leijsma

Dinsdag 9 maart is er fel gedebatteerd in de raadzaal van Eemnes. Bijvoorbeeld over hoe lang kinderen mogen douchen. En over verplicht meedoen met de avondvierdaagse. Aan het woord waren de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De 7-Sprong uit Eemnes. Wethouder Wilma de Boer-Leijsma leidde het debat.

Het bijzondere verkiezingsdebat sloot aan bij een serie lessen over democratie en verkiezingen. De leerlingen volgden deze op school naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart aanstaande. Als voorbereiding op het debat hadden groepjes leerlingen al partijen gevormd en verkiezingsposters gemaakt. Ook hadden ze nagedacht over wat hun partij vond van een aantal stellingen .

In de raadzaal legde de wethouder eerst uit waarom democratie belangrijk is en hoe het in Nederland georganiseerd is. Daarna leidde ze het debat tussen de verschillende partijen van groepjes kinderen. Dat ging net als in een echte raadsvergadering, dus via de microfoon en via de voorzitter. 

De leerlingen vonden het razend interessant. Sara (11):

Ik vond het best spannend, omdat je op de stoel van een gemeenteraadslid mocht gaan zitten en in de microfoon moest praten.

Lotus (11) vult aan:

Ik vond het leuk om de wethouder te zien en dat we bij elke stelling “bedankt mevrouw de voorzitter” moesten zeggen.

Ook Wilma de Boer-Leijsma kijkt met plezier terug op de middag:

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg doordrongen worden van het belang van een samenleving waarin mensen het zelf voor het zeggen hebben! Dat is immers de kern van een democratie.

Kinderen in de raadzaal.