Maatregelen eikenprocessierups

De eikenprocessierups. U kent ‘m vast wel. De rups kan in een eikenboom zitten en heeft brandharen. Om de groei van deze rupsen zoveel mogelijk te beperken, is bestrijding noodzakelijk. Vanaf dinsdag 28 april start de behandeling in de BEL-gemeenten. We beginnen in Blaricum en aansluitend volgen Laren en Eemnes.

Eikenprocessierupsen vervellen zes keer in hun leven. De derde keer dat zij vervellen, krijgen de rupsen brandharen. Die haren kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag, brandende ogen en gevoelige luchtwegen. Een groot probleem waar veel inwoners vorig jaar in de maanden juni en juli last van hadden.

Wat gaan we doen?

Het is nodig om de rupsen twee keer te bestrijden. De eerste ronde gebeurt als de boom nog weinig blad bevat. De BEL-gemeenten gaan de strijd tegen de rupsen aan door de boom preventief (in een vroeg stadium) te behandelen met een biologisch middel. Zodra de eikenbomen voor meer dan de helft vol zitten met nieuwe eikenbladeren, worden de bomen bij de tweede ronde opnieuw behandeld. Met een soort luchtkanon wordt het middel in de bomen geblazen. Het blijft aan het blad kleven en zodra de rupsen er een hapje van nemen, sterven zij binnen enkele dagen.

Natuurlijke vijanden

Daarnaast hangen er op verschillende plekken in de gemeente inmiddels nestkasten. Vogels, vleermuizen en sluipwespen zijn onze partners bij de bestrijding van de processierups. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door ze een fijn plekje te geven voor hun nest.