Miljoen extra om starters te helpen een huis te kopen in Eemnes

Om starters te helpen bij de financiering van hun eerste koophuis, biedt de gemeente Eemnes al jaren de starterslening aan. Met het succes van de afgelopen jaren is de bodem van het geldpotje opnieuw in zicht. Omdat in september 12 nieuwe starterswoningen in ‘de Lindetuin’ in Zuidpolder in de verkoop gaan, vraagt het college aan de gemeenteraad om het beschikbare budget aan te vullen.

Wethouder Theo Reijn:

¨Wij willen met extra geld starters kunnen blijven helpen met de financiering van hun eerste huis. Daarmee kunnen we ook jongeren uit Eemnes meer kans op de gespannen markt geven. Met de gestegen prijzen van de woningen is het voor starters immers steeds lastiger om aan een betaalbare woning te komen. De starterslening is dan vaak net het noodzakelijk steuntje in de rug, bovenop de hypotheek van de bank.”

Starterslening succesvol

Vanaf 2009 zijn er 65 leningen verstrekt, waarvan 40 leningen voor woningen in de nieuwbouwprojecten zoals in Zuidpolder, Hink Stap Sprong en de Hilt. Maar ook voor de bestaande woningen zijn er startersleningen verstrekt. Vanwege het succes is vorig jaar het geldpotje al met een spoedbetaling van € 250.000,- aangevuld. Daar wil het college nu nog eens € 750.000,- aan toevoegen. In totaal gaat het dus om € 1.000.000,- waarvoor aan de gemeenteraad instemming wordt gevraagd. Daarmee is het saldo weer op peil. Mocht er voor alle 12 koopwoningen in ‘de Lindetuin’ een maximale starterslening van € 50.000,- worden verstrekt, dan blijft er nog drie ton in het geldpotje over voor komende aanvragen.