Nieuwjaarstoespraak 2023 burgemeester Van Benthem

Hieronder leest u de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Roland van Benthem.

Lieve mensen, welkom!

Ook een speciaal welkom aan onze vrienden en partners uit Laren, Blaricum en Baarn, waar we als gemeente innig mee samenwerken en natuurlijk de mensen uit andere gemeenten.  

De laatste keer dat we hier samen konden zijn was tijdens de Nieuwjaarsreceptie van januari 2020. Het Huis van Eemnes was net klaar en we blikten vol goede moed vooruit naar een eigenlijk redelijk zorgeloze toekomst. Althans dat dachten we…

Welnu, de afgelopen 2 jaar hebben ons geleerd dat in de toekomst kijken en daarover dagdromen mooi is, maar we worden toch altijd weer verrast door het onverwachte, het onbekende.

2022 was, na de 2 jaren die werden gedomineerd door Covid-19, opnieuw een bewogen jaar. Met een oorlog in Oekraïne en een inflatie die we in decennia niet hebben gezien. Ook de komende jaren komt er ongetwijfeld het nodige op ons af. Toch hebben we alle reden om optimistisch te zijn en de uitdagingen die de ongewisse toekomst voor ons in petto heeft vol goede moed aan te gaan om deze vervolgens positief te beïnvloeden. Niet lijdzaam ondergaan, maar er samen wat van maken.

Ik zei het al; een hoge inflatie. Maar tegelijk zie je ook deflatie. Een deflatie voor het woord crisis. Of het nu gaat om het vertrouwen in de overheid, radicalisering, toeslagenaffaire, Groningen, woningen, energie, klimaat, we plakken er al snel het woord crisis op. Zo lijkt het alsof het ons overkomt. Tegelijk zijn het eigenlijk gewoon problemen die om een oplossing vragen en die we, ieder naar onze eigen mogelijkheden, ook het hoofd kunnen bieden. Zo ook onze kleine gemeente Eemnes. De op 10 na kleinste gemeente van Nederland, ook wij kunnen op verschillende manieren bijdragen (of oplossingen aandragen voor problemen). Door moedig voorwaarts te gaan met onze plannen voor energie en klimaat, door te bouwen voor woningzoekenden, dit jaar komen er circa 100 sociale huurwoningen beschikbaar, en wellicht het belangrijkste door om te zien naar mensen die het financieel of anderszins moeilijk hebben. Daar zit ook het bestaansrecht van een kleine gemeente. Geen grootse megalomane plannen, maar investeren in onze gemeenschap, en in onze gemeenschapszin, investeren in ons dorp, investeren in onze toekomst. Dat kunnen we niet alleen en ik prijs me dan ook gelukkig met die vele Eemnessers die ook de afgelopen jaren zich inzetten voor ons Eemnes. Of dat nu de KPJ is, met hun feestweek en andere activiteiten voor de jeugd, het wederom geslaagde Trekkertrek in september, het feestcomité, we hebben in 2022 een behoorlijke inhaalslag kunnen maken. En niet te vergeten al die anderen die zich vrijwillig inzetten voor hun buurt, straat of vereniging. Onze jeugdraad die al enthousiast plannen maakt om Eemnes ook voor de jongeren leuker, aantrekkelijker en speelser te maken. Met voldoende plek om te chillen. Al die vrijwilligers, al die verenigingen, al die Eemnessers die zich inzetten: Dat is ons kostbaarste bezit, graag een applaus voor hen.

We hebben die kracht van onze samenleving ook gezien toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en we de stroom vluchtelingen hebben opgevangen. Samen met onze partners uit Laren en Blaricum, ons ambtelijk apparaat, maar vooral ook met al die vrijwilligers die klaar stonden en staan om te helpen. Fijn dat het ons gelukt is en mooi om te zien dat we na de noodopvang van bijna een jaar de Oekraïense vluchtelingen aan de Barbeelstraat hun eigen appartement kunnen bieden. Een plek om tot rust te komen, weer privacy te hebben en weer een beetje een normaal leven op te bouwen. Natuurlijk hopen we op de overwinning. SLAVA UKRAINE. De beelden laten een heroïsche strijd zien, maar ook een alles vernietigende, nietsontziende, wrede oorlog.

Tegelijk hebben we in Eemnes deze zomer ook crisisnoodopvang kunnen bieden aan vluchtelingen ter ontlasting van Ter Apel. Ook voor hen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking bieden we een hartelijk welkom. Net zoals we de vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in ons midden, blijven we dat ook doen voor vluchtelingen uit al die andere landen. En als dat ook van Eemnes een extra inspanning vergt, dan gaat ons dat gewoon lukken. We moeten wat inschikken, maar in onze herberg is plek en zeker met de steun van de vrijwilligers van het steun comité Eemnes-Oekraïne en van Goede Buren. Samen klaren we die klus. Graag een applaus voor hen, we zullen ze de komende jaren nog hard nodig hebben.

Ja lieve mensen, Eemnes, als ik zo door ons dorp wandel of rijd, dan is het toch een gevoel van trots. Het ligt er over het algemeen netjes bij en gelukkig geven onze inwoners de eigen leefomgeving een dikke 8. Natuurlijk hebben we de ambitie om het nog verder te verfraaien, meer groen aan te brengen en minder stenen en asfalt, maar we hebben het best goed voor elkaar in Eemnes. Het glas is meer dan halfvol. Tegelijk hebben we zoals gezegd ambities om de knelpunten in het verkeer en voor fietsers aan te pakken, die HOV rijdt al, maar moet nu toch ook in Eemnes gaan stoppen, de Braadkamp en het Plantsoen gaan we omtoveren tot een fijn verblijfsgebied. Genoeg ambities, maar ik vraag u wel wat geduld te hebben. Meer dan normaal. We zijn als gemeente erg afhankelijk van de arbeidsmarkt en economisch gaat het in onze regio zo goed dat het lastig is voldoende, goed personeel te vinden. Dus sommige dingen gaan wat langer duren. Overigens soms is dat ook door landelijke regeltjes, iets met stikstof, wellicht heeft u er wel eens wat over gelezen. Maar we houden koers en met wat geduld kun je ook resultaten laten zien.

Ik begon met de terugblik. In januari 2020 begonnen we met de opening van het Huis van Eemnes, gevolgd door de gedwongen corona-sluiting van het Huis van Eemnes, ons huis. En we mogen best trots zijn op wat hier gerealiseerd is, hoeveel mensen zich hier thuis voelen en nu met die energiecrisis is het een fijne plek om naast werk, school of thuis te verblijven in dit gasloze gebouw (uitsluitend verwarmd, en zomers gekoeld, via aardwarmte en zonne-energie). Menig gemeente is al jaloers op bezoek geweest, vanuit Duitsland aan toe. De afgelopen jaren met corona zijn niet altijd even makkelijk geweest, maar top wat men hier heeft neergezet met al het personeel en al die vrijwilligers! Vooruit, ook een applaus!

Het thema van deze nieuwjaarsbijeenkomst is: iedereen doet mee! En dat is ook ons doel, of je nu jong of oud bent, financieel ruim in de slappe was zit of het minder breed hebt, sportief bent of juist meer een denker. We willen graag dat iedereen mee kan doen aan onze samenleving. Met elkaar dingen ondernemen, en dat kunnen we als kleine gemeente alleen samen met u, onze verenigingen en vrijwilligers realiseren, en wel door ook oog te hebben voor het individu en de kleine groepen. Van buurt-BBQ tot feestweek, van voetbal tot toneel, van wandeling in de polder tot de open tafel in het Huis van Eemnes waar u gewoon kunt aanschuiven. We willen graag iedereen de kans geven om mee te doen, om activiteiten te organiseren, om ondernemend te zijn. Omzien naar elkaar.

Ik begon met de deflatie van het woord crisis. Op social media zie ik soms veel gemopper en ik kan me dat soms ook wel voorstellen. Alleen moeten we niet vergeten te waarderen wat we wel hebben. Het wordt al snel zo zwart - wit, en het leven bestaat uit vele tinten grijs, een stuk of 50 ofzo. Sommigen hebben vaak gelijk hun oordeel klaar. En een oordeel leidt gemakkelijk tot een veroordeling. Is dat nou altijd nodig? Moet er nu altijd gelijk geageerd worden? Wellicht in 2023 iets vaker de schouders ophalen en waarderen wat we met elkaar hebben. Spreken is zilver, zwijgen is goud, luidt het gezegde. Dat gaat zeker op voor social media, zwijgen is gewoon niet zo zuur reageren.  Als we ons iets minder druk maken en minder oordelen en veroordelen, dan zal 2023 gewoon, met alle voor- en tegenspoed, ook weer een mooi, nieuw jaar worden. En besef veel van wat we kennen, weten, zien, ervaren in dit leven zal verdwijnen. Alles wat beperkt is, verdwijnt immers Het leven is niet oneindig. Laten we dus samen er iets moois van maken. En laat geloof, hoop en liefde altijd blijven bestaan in uw leven. Geloof in jezelf, in de ander, in een betere wereld. Hoop om erop te blijven vertrouwen dat de toekomst soms misschien tegenvalt, maar uiteindelijk de moeite waard is. En liefde, het belangrijkste. Ik wens u veel liefde toe, voor uzelf, voor uw partner, uw gezin, voor uw naasten en voor de ander. Wees een beetje lief voor elkaar, thuis, op het werk, in het verkeer, op school. Gewoon aardig zijn voor elkaar in ons Eemnes.

Ik wens u dan ook een begripvol, liefdevol nieuwjaar. Ik dank u voor uw aandacht….

En dan nog even dit. Terwijl de prosecco, geleverd door de kaasschuur, wordt uitgedeeld nog even wat laatste mededelingen. Kunt u onderwijl een glas pakken voor de toast en het is een wat droge prosecco dus het past mooi bij dry january 😊.

Lieve mensen, ik hoop dat iedereen mee kan blijven doen en mee wil blijven doen in onze Eemnesser samenleving. Iedereen meedoen, door positief te zijn en gezond te leven. Hiervoor hebben we vandaag smoothie bikes, waar de wethouders Ten have en Havinga aan de aftrap staan. Probeer een lekkere, gezonde smoothie.

En we gaan van 2023 wederom een mooi, bruisend jaar maken in ons Eemnes. Mocht u goed op de hoogte willen blijven van het wel en wee van de gemeente, we starten een tweewekelijkse digitale nieuwsbrief met alle wetenswaardigheden dus abonneer u. Deze komt automatisch in uw inbox, en geen vergunning of wegaansluiting ontsnapt meer aan uw aandacht. Een inschrijfformulier ligt klaar of scan de QR-code.   

2023 staat ook in het teken van de duurzaamheid, het klimaat, de energietransitie. Als u deze of volgende maand aan uw energieplafond zit, weet dat u hier in dit Huis van Eemnes van harte welkom bent (en kunt u thuis uw thermostaat wat lager zetten).

Maar we willen u ook uitdagen. Op Funda zie je tegenwoordig van die onderhoudsarme tegeltuinen. Leuk voor in de zomer als verlengde huiskamer, maar wel een beetje armoedig voor de biodiversiteit en het vasthouden van het regenwater. De vorige keer kreeg u van ons een mezenkastje om op te hangen als natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups, die is aardig op zijn retour, maar een mees houdt van een schoon nestkastje, dus draai het schroefje opzij, maak de kast open en maak het weer even schoon, dan is dat weer een prima nestlocatie voor het komende broedseizoen. Let wel op, niet op gammele keukentrapjes gaan staan, doe het verstandig en voorzichtig.

Om u uit te dagen mee te doen aan het vergroenen van Eemnes krijgt u van ons een tegeltje groen. Helemaal gratis! En dat zijn 3 duurzaam gekweekte vaste planten in een doos planten die precies voldoen om op de plek van een tot 3 stoeptegels te planten. Vervang een tegel voor een groenblijvende plant. Zo maak je de wereld een stukje groener, ook in de winter. U kunt u inschrijven en dan krijgt u die thuis bezorgd en kunt u een tegel (of 2) uit uw tuin halen en deze plantjes erin zetten. De plantjes die u krijgt zijn dan prima om daadwerkelijk ook in april te planten, dus deze twee hier zijn een voorbeeld. Ik hoop dat u de uitdaging met ons aan wilt gaan. Tegels in uw tuin of wellicht in het trottoir voor uw huis (wel even vragen aan de gemeente of het goed is) eruit en dan de plantjes erin. Zo stimuleren we de biodiversiteit in Eemnes. Het enige wat u hoeft te doen, de tegel eruit wippen en de plantjes met wat goede potaarde planten. Doet u mee. Samen we can come an end, om het met De Admiraal te zeggen. Bij vertrek kunt u uw adresgegevens achterlaten.

Tot slot en dan gaan we toasten. Kijk ook even bij onze standhouders, de Moestuinniers, Eemnes Energie, Eem ’78, Voleem, de Danscompagnie, JoGG en de GGD en Versa Welzijn. En geniet u van de pianist Roel Hazendonk.

Als iedereen dan prosecco of een ander drankje heeft.

Graag een toast op een verdraagzaam, liefdevol, gezond en bruisend 2023 in ons Eemnes. Op uw gezondheid!

Nieuwjaarsreceptie Eemnes burgemeester Roland van Benthem schudt de hand van een inwoner.