Gedichten - Nooit meer oorlog

Dat was de opdracht waarmee de leerlingen van de groepen zeven/acht aan de gedichtenwedstrijd gingen beginnen. In de maand februari ben ik op alle scholen in de klas op bezoek geweest om met de leerlingen te praten over onze vrijheid. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is, maar die we als cadeau gekregen hebben van al die mensen die er in de oorlog voor gevochten hebben. En zo’n cadeau, daar moet je zuinig op zijn. Wij hebben de taak die vrijheid, dat cadeau, aan de volgende generaties door te geven.

Dat beseffen de leerlingen heel goed. En dat heeft geresulteerd in prachtige gedichten die door een vakkundige jury beoordeeld zijn. Jammer dat er altijd maar één uiteindelijke winnaar is, want het was heel moeilijk kiezen. Dat zult u met me eens zijn als u de gedichten van de vijf winnaars hieronder leest.

Het uiteindelijk gekozen gedicht wordt door de winnaar op onze lokale herdenking voorgelezen.
De algehele winnaar is geworden: Anouk Bruin (OBS de Zuidwend, groep zeven).

Alle winnaars ontvangen het boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ van John Boyne. En voor de overall winnaar is er een mooie oorkonde, eeuwige roem en de eer om haar gedicht te mogen voorlezen bij de herdenking op 4 mei.

Namens de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes,

Marga Hilhorst

Gedichten:

Gedicht 1 Winnaar - Anouk Bruin, OBS de Zuidwend

Gedicht 2 - Puck Rietdijk, De Hobbitstee

Gedicht 3 - Tom Megelink, Mariaschool

Gedicht 4 - Joël Griffioen De 7-Sprong

Gedicht 5 - Livia Roest, Merlin