Toespraak - Marga Hilhorst - Namens de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes

Hier leest u de toespraak van Marga Hilhorst - Namens de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes. Zij spreekt deze woorden uit op 4 mei 2021 tijdens de herdenking.

Vorig jaar was één van de laatste zinnen van de speech van de burgemeester: “En volgend jaar staan we hier weer met z’n allen om 4 mei te gedenken”. Helaas, het mag niet zo zijn. We zijn weliswaar een heel eind op weg naar het eind van de tunnel, het licht is al goed te zien, maar… we zijn er nog niet. We moeten nog even volhouden. En dat valt niet mee.

Wij zitten al een jaar met beperkingen van onze vrijheid, al een jáár. Steeds beter kunnen we begrijpen hoe lang die vijf jaar duurden. Deze tijd helpt ons bij het herdenken van die tijd. En dat gaan we weer doen op 4 mei.

Fysiek gaat dat niet lukken, maar digitaal hebben we al de nodige ervaring, zoals velen van u. We starten daarmee om 18.00 uur bij het Vrijheidsmonument. Dit tijdstip is gekozen om u in de gelegenheid te stellen ook de Nationale Herdenking om 20.00 uur op de Dam te kunnen volgen.

De burgemeester, wethouders, drie vertegenwoordigers van de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes (VVE) en de winnaars van de gedichtenwedstrijd 2021 zijn bij de lokale herdenking aanwezig. Twee veteranen vertegenwoordigen al diegenen die wereldwijd in oorlogssituaties betrokken zijn geweest. U hoeft niets van deze lokale herdenking te missen. U kunt het volgen op de gemeentewebsite

Er worden tijdens de herdenking ook verschillende kransen neergelegd. Wilt u zelf graag bloemen neerleggen bij het monument? Dan stelt de gemeente u in de gelegenheid om dat verspreid over de dag te doen. Vanaf 10.00 uur ‘s morgens staan er emmers met rozen bij het monument en kunt u er één daarvan neerleggen. Natuurlijk kunt u zelf ook bloemen meenemen.

U vindt op deze website ook de gedichten van de winnaars van de 5 scholen. Het blijft altijd weer geweldig om te zien hoe goed leerlingen van groep zeven/acht van de verschillende basisscholen hun gedachten over dit onderwerp onder woorden kunnen brengen. Ik ben trots. Niet alleen op de winnaars, maar op alle leerlingen die hun best hebben gedaan om hun gedachten over ‘Nooit meer oorlog’ op papier te zetten.

Ik spreek hier tenslotte de hoop uit dat wij volgend jaar weer samen om het monument heen kunnen staan. Samen geeft herdenken de hoop dat onze vrijheid een keuze van ons allen is, bewaakt en gekoesterd.

Namens de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes,
Marga Hilhorst