Onderzoek beschermde diersoorten in Eemnes

Vanaf augustus laat de gemeente onderzoek doen naar beschermde diersoorten in de wijk, zoals verschillende soorten vleermuizen en gierzwaluwen. Deze dieren zijn vooral actief in de avond en nacht. Onderzoekers zijn daarom in die tijden aan het werk.

Waarom dit onderzoek?

Dit onderzoek is nodig voordat eventuele isolatiemaatregelen aan woningen worden genomen. Tegenwoordig moet eerst onderzoek gedaan worden naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten voordat woningen geïsoleerd kunnen worden. Dit is een wettelijke verplichting. De dieren zitten vaak in kieren van muren, tussen spouwmuren of dakgoten.

De gemeente brengt nu in heel Eemnes in beeld waar de beschermde dieren zitten. De provincie Utrecht heeft hier een subsidie voor gegeven en ook de Alliantie doet mee. Bewoners hoeven dit onderzoek dan niet zelf meer uit te voeren bij hun woning. Dat is handig en scheelt tijd en geld.

Wie voert het onderzoek uit?

Onderzoekers van Ecogroen voeren de werkzaamheden uit. Zij werken tussen 00.00 en 02.00 uur. De onderzoekers zijn goed te herkennen. Zij dragen een blauw reflecterend hesje met het logo van Ecogroen. Het eerste deel van het onderzoek loopt tot september en er volgt nog een onderzoek in het voorjaar van 2024.

Vragen? Neem contact op met het team Milieu en Duurzaamheid van de gemeente, via nummer 14 035.