Plant en zaai in het najaar

Wist u dat het najaar een zeer goed moment is om te planten en te zaaien in de tuin? Nieuwe aanplant droogt minder snel uit en dat scheelt water geven. Bomen, struiken, vaste planten en bollen verplant u in het najaar makkelijker, omdat ze in ´slaapstand´ zijn. Bovendien heeft de grond meer tijd om te wortelen. Bedenk vooraf wel goed wat en waar u iets plant of zaait.

In het begin van de herfst kan alles wat in een pot gekocht wordt in de tuin gezet worden. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. Als in oktober de dagen korter worden en de nachten kouder, krijgen planten hun herfstkleur en laten ze hun blad vallen. Dat is de ideale planttijd voor de winterharde sierplanten uit de vollegrond: bomen, heesters, haagplanten en vaste planten. 

Vorstgevoelig

Soms is het wel handiger om te wachten tot het voorjaar. Dat geldt voor planten die vorstgevoelig zijn (zoals Hebe en Fuchsia) of gevoelig zijn voor een natte bodem in de winter (Fagus, Salvia). Jonge, pas aangeplante exemplaren hebben daar meer moeite mee dan planten die al een zomer hebben gestaan. Vooral bij planten die in het vroege najaar geplant worden, is het goed om te controleren of ze goed bemest zijn.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer informatie, activiteiten en tips op de site www.vergetenplantseizoen.nl