Ruim 60 nieuwe fietsprojecten in de regio Amersfoort

De fiets moet hét alternatief voor de auto worden in de regio Amersfoort bij verplaatsingen tot 15 km. Op 9 december ondertekenden de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg een intentieovereenkomst voor het uitvoeren van ruim 60 nieuwe regionale fietsprojecten in de komende 10 jaar. De eerste 20 projecten staan al gepland voor de aankomende twee jaar. De ondertekening vormt het startsein voor de zeven gemeenten om met elkaar samen te werken aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, variërend van de aanleg van fietsstraten tot het verbeteren van de fietsverkeersveiligheid. De gemeenten krijgen daarbij praktische en financiële ondersteuning van de provincie Utrecht.

Fietsen in de prachtige regio Amersfoort is nu al een feest, en de komende jaren gaan we een grote verbeterslag maken. Het aantal inwoners en bezoekers van onze regio groeit de komende decennia sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren we daarom het gebruik van de fiets. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt in onze drukke provincie minder ruimte in dan de auto. Fietsen hoort bij de provincie Utrecht en zeker ook bij de regio Amersfoort. Om inwoners vlot, veilig en comfortabel te laten fietsen is een samenwerking met gemeenten noodzakelijk. Alleen samen zorgen we voor goede regionale fietsverbindingen.
- gedeputeerde van de provincie Utrecht, Arne Schaddelee

Fietsverbetering gaat verder dan gemeentegrens

De betrokken gemeenten werken de aankomende jaren onder meer aan het asfalteren van fietspaden, het aanleggen van fietsstraten en veiliger maken van rotondes. Om het regionaal fietsnetwerk te verbeteren is het belangrijk dat gemeenten ook grensoverstijgend te werk gaan. Een fietsroute stopt niet bij een gemeentegrens. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe fietsverbinding van de Koningsweg in Soest naar de Hilversumsestraatweg in de gemeente Baarn. Beide gemeenten trekken hierin samen op. De gemeente Baarn legt een nieuw fietspad aan en de gemeente Soest verbreedt het bestaande fietspad langs de Koningsweg tussen de Jachthuislaan en de Beckeringhstraat tot een tweerichtingsfietspad, met een verbeterde fietsoversteek op de Beckeringhstraat. Beide projecten worden naar verwachting in 2022 uitgevoerd.  Met deze maatregelen wordt de fietsroute tussen Soest en Hilversum zowel korter als aantrekkelijker.

Intentieovereenkomst

Op donderdag 9 december fietste een fietskoerier een aantal deelnemende gemeenten af om de benodigde handtekeningen te verzamelen. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst spreken de betrokken gemeenten hun voornemen uit om de fietsprojecten te realiseren. In de overeenkomst geven de gemeenten aan met welke projecten zij graag aan de slag willen en waar de provincie bij kan ondersteunen. Dit geeft beide partijen duidelijkheid over welke projecten opgepakt kunnen worden. Hiervoor is inmiddels een prioriteitenlijst gemaakt. Ook wordt aansluiting gezocht op het regionaal fietsnetwerk van de provincie Gelderland.

Wil je op de hoogte blijven?

Houd de websites van de betrokken gemeenten goed in de gaten voor de ontwikkelingen en nieuws.

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met Miranda Mens, via: miranda.mens@provincie-utrecht.nl en +31 6 53215501

Ruim 60 nieuwe fietsprojecten in de regio Amersfoort, Wethouder Kundić, gemeente Soest en Martin Bos, 2Wielkoeriers Amersfoort

V.l.n.r. wethouder Kundić, gemeente Soest en Martin Bos, 2Wielkoeriers Amersfoort (foto gemaakt door Femke Lockefeer).