Tips om een inbraak tijdens afwezigheid te voorkomen

Ook al zijn we de afgelopen periode veel thuis, het betekent niet dat inbraken hiermee verdwenen zijn. Een inbreker kiest altijd de zwakste plekken dus zijn schuren en kelderboxen vaker het doelwit. Ook staan nu de vakanties weer voor de deur. Voor een inbreker biedt dat kans om een inhaalslag te maken.

Waar let een inbreker dan op? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die de post juist keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Denk ook aan berichten op social media waarop staat dat mensen ‘lekker even weg zijn’. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is.

Tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel op vakantie te gaan of een paar daagjes weg, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken eenvoudige tips:

  • Download de InbraakPreventieCheck-app of zoek op 'stop inbraak' in de appstore. De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak. Je kunt een foto van het slot of raamboompje insturen en om advies vragen.
  • Check de kwaliteit van de sloten. Plaats eventueel een nieuw gecertificeerd slot. Erg veel geld hoeft dat niet te kosten. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm!
  • Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook lampen die je met een app kunt bedienen.
  • Doe de gordijnen van de woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan. Verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Want overdag de lamellen potdicht laten, lokt aandacht van inbrekers uit. Laat ze overdag én ’s avonds half open, zodanig dat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen dan kan hij niet je woonkamer overzien. En als hij regelmatig langsloopt, ziet hij geen verschil tussen overdag en ’s nachts.
  • Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
  • Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
  • Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de plantjes water te geven en de gordijnen of lamellen overdag te openen en ’s avonds te sluiten, maar ook om de post uit het zicht te halen. In Whatsapp-groepen zijn thuisblijvers extra alert dus sluit je bij zo’n groep in jouw buurt aan (www.wabp.nl)

Meer weten? Er is veel informatie te vinden op de website van stichting Nationale Inbraakpreventie Weken