Voorkom rookoverlast naar de buurt, stook veilig!

Een knisperende open haard bij koude en natte dagen, veel mensen houden van een vuurtje. Maar hoe gezellig of sfeervol een houtkachel, open haard of vuurkorf is, het kan ook overlast veroorzaken voor de omgeving. Daarom is het belangrijk om op een juiste manier te stoken. Zo beperken we overlast voor anderen, houden we de buurt (brand)veilig en kunt u blijven genieten van een houtkachel.

Met een aantal tips kunt u goed stoken en rooksignalen voorkomen:

  • Is het windstil of mistig? Dan is het verstandig om niet te stoken; de rook blijft dan hangen. Meld u aan voor het stookalert van het RIVM: www.rivm.nl/stookalert Kijk ook op www.stookwijzer.nu hoe de weersomstandigheden zijn.
  • Stook alleen met droog hout. Vochtig hout geeft extra veel rook en fijnstof. 
  • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout of platen, want dan kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen. 
  • Stook niet met papier en karton; het zorgt voor veel rook. 
  • Houd de luchttoevoerklep altijd open, zodat het hout volledig verbrandt. 
  • Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen. 
  • Denk aan uw buren. Stook niet langer dan 4 uur op 1 dag. 

Wilt u meer tips of nadere informatie over houtstook en houtrook? Kijk op www.eemnes.nl/houtrook of op www.rivm.nl/houtrook 

Wist u dat houtrook luchtverontreiniging veroorzaakt en ongezond is voor uzelf en uw omgeving? In rook zit bijvoorbeeld roet en fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. U ziet de ongezonde stoffen niet, maar ademt deze wel in. Zie voor meer informatie www.ggdgv.nl

Stook veilig: tip van de brandweer

Gaat de open haard aan? Bouw het hout in de haard op volgens de Zwitserse methode. Dat wil zeggen grote stukken (droog) hout onderop met de bast naar beneden en stapel door naar aanmaakhoutjes met wat aanmaakblokjes erbij. Steek de aanmaakblokjes aan, open de luchttoevoer geheel en als de blokken branden dan kan de luchttoevoer weer kleiner gemaakt worden. Hout aanvullen gebeurt door eerst de brandende houtresten te vlakken en dan met grote blokken (met de bast omhoog) weer aan te vullen. Eerst even de luchttoevoer openen tot de blokken branden en dan weer deels dichtzetten tot er een mooi vuur is. Hiermee voorkomt u rookoverlast naar uw omgeving.