14 maart 20.00 uur: Maatregelen rondom evenementen en bijeenkomsten in verband met coronavirus

In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. 1 van de maatregelen is dat alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 31 maart. 

Dit heeft ook gevolgen voor de horeca. Er wordt een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de ondernemer om de extra maatregelen op te volgen, het aantal personen in de horecagelegenheid te beperken en extra aandacht te hebben voor de kwetsbaren onder ons.

Bijeenkomsten met minder dan 100 personen

Voor kleinere bijeenkomsten met minder dan 100 mensen is het belangrijk om maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te treffen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. In dit bericht staan enkele tips.

Hang posters op

Er zijn posters beschikbaar die opgehangen kunnen worden met informatie voor de bezoekers omtrent het coronavirus. Plaats deze op goed zichtbare locaties. De poster kunt u downloaden via de website van de Rijksoverheid

Neem de volgende hygiëne maatregelen in acht 

Als organisator van een bijeenkomst of evenement is het altijd goed om de juiste voorzieningen te bieden en de bezoeker te wijzen op een goede hygiëne. Zo verkleint u de kans dat mensen ziek worden. Gezien de huidige situatie met het coronavirus is dit extra belangrijk. 

  • Zorg voor voldoende toiletvoorzieningen en zorg dat deze regelmatig gereinigd worden.
  • Plaats vlakbij van het toilet een voorziening om de handen te wassen. Voorzie de handenwasgelegenheid van een wastafel met stromend water, een zeepdispenser, papieren handdoekjes voor éénmalig gebruik en een afvalbak. 
  • Hang bij alle voorzieningen een instructie op over hoe men op de juiste wijze de handen kan wassen. Lees de instructie handen wassen op de website van de RIVM
  • Hang op zichtbare plaatsen de poster over hygiënemaatregelen coronavirus op.

Uitgebreidere informatie over hygiënemaatregelen kunt u vinden via de website van de RIVM

Attenderen bezoekers 

Waar kan de bezoeker op geattendeerd worden:

  • Heeft u (milde) verkoudheidsklachten? Niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging? Blijf dan thuis en beperk (sociale) contacten. Bezoek geen evenementen. 
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met een verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en het openbaar vervoer.
  • Was uw handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Schud geen handen, beperk fysiek contact met anderen tijdens het evenement.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.