27 september 12.00 uur: Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht 27 september 2020

Op zondag 27 september om 18.00 uur wordt er een nieuwe noodverordening van kracht. Deze noodverordening is vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht en bevat maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Deze noodverordening heeft enkele aanvullingen ten opzichte van de vorige noodverordening:

 • Openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer zijn toegevoegd aan de groepen waarvoor de meldplicht voor samenkomsten niet geldt.
 • Ter verduidelijking is toegevoegd dat ook coffeeshops, shisha-lounges, bioscopen, casino’s, speelhallen, theaters, studentenverenigingen en stripclubs allemaal om 01.00 uur 's nachts dicht moeten.

 Verder zijn de volgende maatregelen goed om te weten:

De basisregels

De basisregels van de strijd tegen het coronavirus blijven voor iedereen belangrijk: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. Het aanpassen van ons gedrag is de sleutel tot het stoppen van het virus.

Een meldplicht voor samenkomsten

Samenkomsten van meer dan 50 personen in de publieke ruimte of in een besloten plaats moeten voortaan worden gemeld bij de gemeente waar ze plaatsvinden. De gemeenten richten hiervoor een meldpunt in. Er zijn ook uitzonderingen op de meldplicht. Deze staan in de noodverordening.

Een verbod om zich op te houden in een groot gezelschap

Het is verboden om zich in een gezelschap van meer dan 50 personen op te houden in een publieke ruimte. Ook hier zijn uitzonderingen op. Deze staan in de noodverordening. Beperkte openingstijden voor cafés en restaurants. Voorlopig houden eet- en drinkgelegenheden zich aan de volgende tijden:

 • Vanaf middernacht worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten.
 • Vanaf middernacht moet ook de muziek uit.
 • Om 01.00 uur ’s nachts moeten alle klanten zijn vertrokken.
 • Tussen 01.00 en 06.00 uur ’s nachts zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten.

Regionale maatregelen

Op verzoek van het kabinet heeft de Veiligheidsregio Utrecht ook een aantal aanvullende maatregelen genomen. Deze zijn ingegaan op zondag 20 september 2020 om 18.00 uur. Dit zijn ze in een notendop:

 • Groepsgrootte: of mensen nu binnen of buiten zijn, hun gezelschap mag nooit uit meer dan 50 mensen bestaan. Organisatoren van samenkomsten van meer dan 50 personen moeten deze melden bij hun gemeente.
 • Binnen de 26 gemeenten van de Veiligheidsregio Utrecht worden toezicht en handhaving aangescherpt. Zo kunnen instellingen waar een besmettingshaard is ontstaan, sneller worden gesloten.
 • De Veiligheidsregio Utrecht onderzoekt de mogelijkheden voor venstertijden in winkels en overheidsinstellingen als bibliotheken en buurtcentra.
 • Gemeenten gaan in gesprek met bijvoorbeeld sport- en ondernemersverenigingen, onderwijsinstellingen en organisaties van studenten en studentenhuisvesting, welzijnsinstellingen, jongerenwerkers, bondgenoten, vertegenwoordigers migrantenorganisaties en branches, zoals detailhandel. Zo proberen we samen op te trekken in de strijd tegen het coronavirus. Gemeenten zullen hun best doen om veilige sociale activiteiten te organiseren, met name voor jongeren en studenten.
 • Alle betrokken overheden vestigen nog eens de aandacht op de coronaregels in het algemeen.