Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters

Zoals alle gemeenten in ons land, zoekt ook Eemnes naar locaties waar tijdelijke huisvesting kan komen voor Oekraïense vluchtelingen. Vooral vrouwen en kinderen vluchten voor de oorlog in hun land. Voor de korte termijn is er noodopvang geregeld in kerkelijk centrum De Wel. Ook zijn er inwoners die vluchtelingen tijdelijk in huis hebben genomen. Dit zijn (nood)oplossingen voor een kortere termijn.

Voor het kunnen bieden van huisvesting voor de langere termijn, hebben we zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden in Eemnes. We zien mogelijkheden op de groenstrook (het voormalig gemeentelijk gronddepot) aan de Barbeelstraat. De gemeente kijkt naar mogelijkheden die passen bij Eemnes en bij deze locatie. Uitgangspunt is een plan met een goede uitstraling, geen containerwoningen en geen grote aantallen vluchtelingen. Een aantal van 32 appartementen voor 32 Oekraïense huishoudens vinden we passend voor deze locatie.

Tijdelijke woningen

Op de groenstrook willen wij tijdelijke woonunits plaatsen. Naast de 32 appartementen (2-kamer en 3-kamer) voor vluchtelingen, gaat het om 8 kleine woningen voor 1 tot 2 personen. Deze blijven maximaal 5 jaar staan. De kleine woningen zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt, afkomstig uit Eemnes. In de appartementen worden uitsluitend Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Dat gaat in ieder geval om de groep vrouwen en kinderen die nu in De Wel wordt opgevangen. Bij het realiseren van de tijdelijke woningen werkt de gemeente samen met de Alliantie.

Schetsen en impressie

De gemeente kiest voor woningen met een kwalitatieve uitstraling, met houten gevelbekleding. In de openbare ruimte rond de woningen is een speelplaatsje voorzien, en ook een parkeerplaats.

Sfeerbeeld barbeelstraat 

Sfeerimpressie 2

Impressies: Heijmans One en appartement 3 lagen en Appartement 2 lagen

Hieronder vindt u een schetsontwerp waarbij de 8 starterswoningen en de appartementen ingetekend zijn. 

Schetsontwerp Plattegrond

Overzicht van vragen en antwoorden

Op de pagina ‘Veelgestelde vragen’ is meer uitgebreide informatie te vinden.

Inloopbijeenkomst 2 juni 2022

Op donderdag 2 juni 2022 organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in het Huis van Eemnes (Eemzaal/Vaartzaal op de 1ste verdieping). Wie vragen heeft, kan op elk moment binnenlopen tussen 19.00 en 21.30 uur. Medewerkers van de gemeente, de Alliantie en het Steuncomité Eemnes – Oekraïne zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op de hoogte blijven?

Wilt u geïnformeerd blijven over belangrijke ontwikkelingen rondom deze locatie? Laat dan uw e-mailadres achter, via deze link. U wordt per mail op de hoogte gehouden.