Uitgifte leefgeld via bankrekening

Oekraïense vluchtelingen die verblijven in Blaricum, Eemnes of Laren ontvangen leefgeld. Vanaf nu gebeurt de uitgifte van het leefgeld digitaal, via een bankrekening.

Welke voorwaarden zijn er?

  • U verblijft op dit moment in de gemeente Blaricum, Laren of Eemnes bij iemand thuis of in 1 van de opvanglocaties.  
  • U bent ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) als inwoner van de gemeente. U heeft een Burgerservicenummer (BSN). 
  • U heeft een geldig identiteitsbewijs.
  • U heeft geen inkomen via betaald werk. 

Wat is de hoogte van het leefgeld?

De overheid stelt de hoogte van het leefgeld vast. De hoogte hangt af van uw persoonlijke situatie: van uw leeftijd, woonsituatie (bij een gastgezin of in een gemeentelijke opvang) en of u in de opvang ook maaltijden ontvangt. De bedragen staan hieronder op een rij. De bedragen zijn per persoon per maand. 

Soort opvang Maaltijden  Persoonlijke uitgaven (bijv. kleding) Woonkosten Totaal  Totaal (p. week)
Bij gemeente met maaltijden € 0  € 55  € 0 € 55 € 13
Bij gemeente zonder maaltijden € 205 € 55 € 0 € 260 € 60
Bij gastgezin (18 jaar en ouder) € 205 € 55 € 215 € 475 € 110
Bij gastgezin (jonger dan 18 jaar)  € 205 € 55 € 55 € 315 € 73

Hoe werkt de digitale uitbetaling?

Oekraïense vluchtelingen met een persoonlijke Nederlandse bankrekening kunnen met hun bankpas en geldig identiteitsbewijs naar het loket in Eemnes komen (dinsdag open van 14.00 uur tot 16.00 uur). Na goedkeuring van uw documenten maken wij het leefgeld op uw rekeningnummer over. Kom uiterlijk dinsdag naar het loket met uw documenten dan ontvangt u het leefgeld de eerstvolgende week op dinsdag. U ontvangt het leefgeld daarna iedere dinsdag (1 keer per week).  

Heeft u (nog) geen persoonlijke Nederlandse bankrekening? 

Probeer eerst een rekening te openen bij een Nederlandse bank. Kunt u geen rekening openen dan kunt u tijdelijk een prepaid-pinpas lenen van de gemeente. Deze betaalpas kunt u op dezelfde manier gebruiken als een bankpinpas. U kunt de betaalpas aanvragen bij ons loket (dinsdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur). Als u de pas krijgt dan staat er nog geen geld op. U ontvangt de eerstvolgende dinsdag het leefgeld op uw betaalpas. U ontvangt samen met uw bankpas ook de instructie voor het gebruik en beheer van de bankpas. 

Opent u op een later moment een persoonlijke Nederlandse bankrekening? 

Geef dit door aan het loket in Eemnes (dinsdag open van 14.00 uur tot 16.00 uur) en neem de nieuwe bankpas én de prepaid-pinpas mee met uw geldige identiteitsbewijs. U moet de prepaid-pinpas bij de gemeente inleveren. U mag deze niet houden. 

Verlies of diefstal prepaid-pas

Bij verlies of diefstal kunt u een nieuwe prepaid-pinpas van ons krijgen. De oude prepaid-pinpas blokkeren wij. De gemeente brengt mogelijk kosten bij u in rekening bij de afgifte van een tweede of daaropvolgende prepaid-pinpas. Deze kosten worden in mindering gebracht van het leefgeld. 

Let op: uw leefgeld storten wij iedere dinsdag op uw rekening. Alle wijzigingen vermelden wij op de website. Houd de website daarom altijd goed in de gaten. 

Belangrijk om wijzingen door te geven

Wijzigingen in uw persoonlijke situatie kunnen gevolgen hebben op het leefgeld. Geef wijzigingen altijd op tijd door. Als u wijzigingen niet (op tijd) doorgeeft dan kan het gebeuren dat het te veel ontvangen leefgeld wordt teruggevraagd. U meldt de wijzigingen bij de gemeente via:

Het wijzigingen van een bankrekening kan alleen aan het loket. 

Wanneer moet ik een wijziging doorgeven?

Denk aan de volgende situaties waarin u aan de gemeente een wijziging moet doorgeven:

  • U gaat aan het werk. Als u gaat werken, stopt het leefgeld vanaf de volgende maand. Andere familieleden en kinderen met wie u samenwoont, blijven wel leefgeld ontvangen.
  • U gaat ergens anders wonen. De gemeente wil graag met u in contact blijven. De hoogte van het leefgeld hangt af van uw woonsituatie, daarom wil de gemeente graag uw nieuwe adres.
  • U heeft een bankrekening (geopend) bij een Nederlandse bank. Wij hebben een kopie van uw bankpas nodig waarop het rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder op staat (als dit afwijkt, kunnen wij de betaling niet doen). Daarna doen wij de betaling op uw eigen rekening en wordt uw prepaid-pinpas ongeldig.