Opvang

Informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Eemnes leest u op deze pagina.

Noodopvang door gemeente

Om bij grote stromen vluchtelingen uitkomst te bieden, zijn plekken voor noodopvang nodig waar vluchtelingen enkele weken kunnen verblijven tot zij op duurzame opvangplaatsen terechtkunnen. De BEL-gemeenten verzorgen deze noodopvang gezamenlijk, in samenwerking met de veiligheidsregio’s. 

Duurzame opvang door gemeente

De BEL-gemeenten zetten in overleg met de veiligheidsregio’s in op duurzame opvangplaatsen om onnodige verplaatsingen te beperken. Zo kunnen vluchtelingen voor langere tijd op dezelfde locatie verblijven. 

In Eemnes komen aan de Barbeelstraat 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen. De tijdelijke woningen blijven hier maximaal 5 jaar staan. Meer hierover leest u op de pagina Veelgestelde Vragen, onder het kopje ‘Barbeelstraat’. 

Opvang bij particulieren thuis

Heeft of krijgt u vluchtelingen in huis? Het is heel belangrijk dat de vluchtelingen bij de gemeente geregistreerd worden. Als vluchtelingen bij u thuis zijn, dan ontvangen wij dus graag een melding. Op de pagina met veelgestelde vragen leest u onder het kopje ‘Inschrijven en regelingen’ wat u moet regelen. 

Overweegt u om vluchtelingen in huis te nemen? Denk op voorhand dan goed na over wat het opvangen van mensen bij u thuis betekent. Onderschat dit niet. Bedenk dat dit mogelijk voor langere tijd is, en dat bijvoorbeeld duidelijke (huis)regels nodig zijn. 

Organisatie Takecarebnb heeft jarenlange ervaring hiermee en matcht vluchtelingen aan gastgezinnen. Op hun site is veel informatie te vinden over wat er bij komt kijken om mensen in huis te nemen. Ook leest u op de site ervaringen en tips van gastgezinnen die vluchtelingen thuis opvangen. Via Takecarebnb kunt u zich (ook) als gastgezin aanmelden. 

Op onze pagina met Veelgestelde vragen leest u hier meer over. 

Reis niet af naar Oekraïne of Polen om zelf vluchtelingen op te halen

Het wordt afgeraden om op eigen initiatief vluchtelingen op te halen uit Polen, Slowakije, Hongarije of elders. Naast dat het gevaarlijk is om naar Oekraïne te reizen, komen er dagelijks al meer dan 1500 vluchtelingen aan in Nederland waarvoor de gemeenten onderdak zoeken. Particulieren die toch op eigen initiatief vluchtelingen ophalen, hebben hierin ook een eigen verantwoordelijkheid en dienen vooraf onderdak geregeld te hebben. Het bieden van onderdak zal voor een lange tijd nodig zijn.