APV

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) beschrijft de regels die gelden voor de openbare orde, de natuur en het uiterlijk van de gemeente en andere huishoudelijke zaken.

De belangrijkste bepalingen hebben we hieronder uitgelicht. Op overheid.nl vindt u de Algemene Plaatselijke Verordening Eemnes 2023

Icoon van trottoir met daarop bladeren die van een boom zijn gevallen Houd de stoep en de weg toegankelijk voor anderen door groen uit de tuin terug te snoeien.
Icoon van een evenemententent Evenement organiseren? Meld het tijdig bij de gemeente. In de meeste gevallen is een vergunning nodig.
Icoon van een barbecue die aanstaat Vuurkorf of barbecue aan? Zorg dat anderen hier geen last van hebben en dat het veilig gebeurt. Let op: bij droogte kan er een rookverbod gelden in bossen en natuurterreinen.
Icoon van een hond aan de lijn die op straat heeft gepoept Het uitgangspunt is: ruim de uitwerpselen op en zorg ervoor dat u een opruimmiddel bij u heeft, houd ook uw hond binnen de bebouwde kom aangelijnd op openbare plaatsen. 
Icoon van een caravan met de letter P en een kalender met daarop de tekst '3 dagen' Parkeren van de caravan, camper of aanhangwagen mag binnen de bebouwde kom max 3 dagen op of langs een openbare weg.
Icoon van 2 ballonnen Laat geen (wens)ballonnen op vanwege het milieu en de (brand)veiligheid.
Icoon van een blad van een wietplant met een streep erdoor Gebruik geen (soft)drugs op openbare plaatsen.
Icoon van een papier waarop met een pen een handtekening wordt gezet Boom kappen, een weg veranderen of een uitweg maken? Daar is in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Voor andere activiteiten kan ook een vergunning nodig zijn. Bij twijfel, neem contact op met de gemeente.
Icoon van een poppetje dat schreeuwt Veroorzaak geen hinderlijk gedrag op openbare plaatsen.