Gft-afval: zet uw restjes in bloei

U eet groenten of fruit, hebt lekker gekookt, werkt in de tuin. Het levert afval op. We noemen dat gft: kort maar krachtig. En vooral dat laatste, want restjes van de lunch of het snoeien zitten nog vol met waardevolle stoffen die we hard nodig hebben.

Nuttige stoffen

Gft-afval zit vol nutriënten. Dat zijn nuttige stoffen die we goed kunnen gebruiken als bijvoorbeeld compost. 

Scheiden die hap!

Dus, scheiden die hap! Uw gft kunnen wij of uzelf weer terug naar de natuur brengen als compost. Zo zetten we ons afval in om de bodem te voeden en onze natuur te laten bloeien. Met de campagne 'Zet je gft in bloei' activeren we inwoners om hun gft apart in te zamelen. Daarnaast hopen we u te motiveren om gft-afval te voorkomen en laten we de waarde van ons gft-afval zien. 

Doe ook mee

Wilt u als inwoner meehelpen om deze campagne tot een succes te maken? Download dan de poster (pdf, 876 KB) voor op het raam. 

Tips

Hieronder een paar tips op een rij:

  • Koop niet te veel.
    Gaat u met flinke honger naar de winkel? Voorkom dan dat u onnodig veel eten koopt dat uiteindelijk bederft. 
  • Volg een recept.
    Knappe koppen hebben voor u bedacht hoeveel u precies nodig heeft. Volg eens een lekker recept of leen een kookboek van uw buren.
  • Richt uw koelkast in.
    Houd uw koelkast lekker overzichtelijk. Helemaal volproppen betekent vaak dat u het eten achterin vergeet en uiteindelijk moet weggooien. Zonde!
  • Werk met een weekmenu.
    Weet u vooraf wat u allemaal wilt eten? Dan kunt u doelgericht boodschappen doen. Zo weet u zeker dat u alleen eten in huis haalt dat ook echt opgaat. 
  • Vries eten in.
    Heeft u teveel saus gemaakt of een portie eten over? U kunt bijna alles invriezen en nog eens opwarmen in een pan of de oven. 

Kijk wat u nog meer kunt doen om gft-afval te voorkomen op de website van Afval van Utrecht.