Bestrijding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop wordt steeds vaker in Nederland aangetroffen. De plant verstikt inheemse planten. De sterke, lange wortelstokken en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De plant bedreigt ook bermen, waterkant en dijken. Daarom werken Nederlandse gemeenten hard aan de bestrijding van de plant. Zo ook Eemnes.

Hoe ziet de plant er uit?

De voormalige sierbloem, van origine afkomstig uit China, Taiwan en Korea, heeft stengels die enigszins op bamboe lijken. De stengels zijn echter groen met roodachtige vlekjes. De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. Vanaf juni begint het groeiseizoen van de plant. De plant bloeit in augustus en september met crèmewitte bloemen.

Stengels van de Japanse duizendknoop
Foto: de stengels van de Japanse duizendknoop (Bron: WUR Wageningen)

De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig Bron: WUR Wageningen
Foto: de grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig (Bron: WUR Wageningen)

Waarom moet de plant bestreden worden?

De plant groeit goed op Nederlandse bodem. De snelgroeiende plant maakt stengels die gemakkelijk 2 tot 3m halen in een groeiseizoen. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht verstikt de plant bovendien andere plantensoorten. De grote wortelstokken kunnen tot wel vier meter diep reiken en schade toebrengen aan gebouwen, leidingen en wegen

Hoe kan ik de plant zelf bestrijden?

Er is nog geen oplossing gevonden voor het helemaal uitroeien van de plant. Daar zijn gemeentes met experts hard naar op zoek. Er zijn wel verschillende manieren om de plant te bestrijden, door het groeien onmogelijk te maken. De plant zal het dan uiteindelijk zelf opgeven. De Bel-gemeenten en experts hebben op basis van ervaringen bij de gemeente Amersfoort – waar men veel ervaring heeft met de Japanse duizendknoop - gekozen voor een milieuvriendelijke vorm van bestrijding. Dit gebeurt door kokend water en stoom op de plant toe te passen. Door dit te blijven herhalen wordt de plant een slag toegebracht, de groei wordt gestopt. De plant sterft uiteindelijk af.

Het bestrijden van Japanse duizendknoop met kokend water en stoom
Foto: de machine met kokend water en stoom voor het bestrijden van de plant.

Wat kan ik als bewoner doen?

Ziet u Japanse duizendknoop in uw tuin? Het is belangrijk om eerst zeker te weten of het om de Japanse duizendknoop gaat. Op internet vindt u veel beschrijvingen en foto’s van de Japanse duizendknoop. Bijvoorbeeld bij de Universiteit van Wageningen. Zelf kunt u in uw tuin de plant bestrijden, door het toepassen van kokend water op de plant, telkens weer opnieuw. De plant sterft af. Het afgraven van een kleine plant is ook prima. Doe dit dan ruim. Een klein wortelfragmentje kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Vergeet niet de wortels van de plant in de restcontainer te doen, dus niet in de biobak. Het afgraven van een grotere plant is een minder geschikte optie; wortels kunnen tot vier meter diep reiken. Bij kleine stekjes kunt u telkens opnieuw het blad afknippen, dit verzwakte de plant en de wortelstructuur. Het plantje sterft af. Het bestrijden met kokend water is een betere optie, blijf dit herhalen.

Jojnge Japanse duizendknoop aangetroffen in Eemnes
Foto: jonge plantjes van Japanse duizendknoop in Eemnes