Interview Yes! Groener Eemnes! Met Anne Spruijt

Na Melita vertelt ook Anne Spruijt over haar tuin. Haar planten hebben nogal geleden onder de regenval afgelopen tijd, maar ondanks dat zou ze niks aan haar tuin willen veranderen en krijgt deze een dikke 7. Benieuwd naar haar verhaal? Lees het hier!

Welk cijfer geef je je tuin op dit moment?

Op dit moment een 7. Dat komt omdat de planten in mijn tuin te lijden hebben gehad onder het weer van de afgelopen tijd. De regenval heeft ervoor gezorgd dat veel zijn doorgeschoten of te veel zijn uitgebloeid.

Hoe ziet je droomtuin eruit?

De tuin van het Singer Laren is mijn droomtuin! Hier groeien veel wilde planten en is goed onderhouden. Het museum bezoek ik graag, ook om deze prachtige tuin te bekijken. Daarnaast houd ik van tuinen met een goed evenwicht en hoeft het niet te gecultiveerd te zijn. Qua bloemen houd ik van klein en het liefst zie ik ze in pasteltinten waar veel vlinders en andere insecten op af komen.

Welke tuin in Eemnes vind jij het mooist?

Hiervoor heb ik eens rond gekeken, maar ik zie voornamelijk voortuinen en die vind ik vaak niet zo bijzonder. Wel vind ik het Van Wijkplantsoen prachtig en daar wandel ik graag. Laatst heb ik zelfs familie meegenomen om hier eens rond te kijken naar wat er allemaal groeit!

Hoeveel uur besteed je gemiddeld per week aan je tuin?

Dit is erg wisselend. In het voorjaar doe ik veel en haal ik ‘de winter uit de tuin’, een soort grote schoonmaak. Dan verpoot ik alles, ben ik bezig met snoeien en haal ik onkruid weg. Hier ben ik wel een paar flinke dagen zoet mee. In de zomer hou ik vooral het snoeien van bijvoorbeeld rozen bij.

Wat zou je als eerste aanpakken in je tuin?

Niets! Deze tuin heb ik de afgelopen 5 jaar ingericht zoals ik wil en ben helemaal tevreden. Er is goed over de indeling van de tuin nagedacht en verder helemaal naar wens aangelegd.

Wat zou je nog graag terugzien in je tuin als je mocht kiezen?

Als de klimaatverandering doorzet wil ik andere soorten planten in mijn tuin. Mijn huidige planten kunnen de soms extreme hitte niet zo goed aan, ik ben bang dat ze dat niet overleven de komende jaren. Dus wil ik graag planten die dit type weer wel aankunnen, dit vind ik belangrijker dan het uiterlijk.

Welke tuintip zou jij aan andere Eemnessers willen meegeven?

Ik zie in de tuinen om me heen veel tegeltuinen. Ik zou zeggen: haal ze eruit, hoe klein je tuin ook is. Zelfs één tegel maakt al verschil en is beter voor het milieu. Gras kan ook voor voldoende groen in je tuin zorgen en het staat gelijk een stuk vrolijker!

Kom je naar de Actiedag op zaterdag 4 september?

Ja! Geweldig dat er zo’n dag wordt georganiseerd in Eemnes.

Meer weten over de Campagne 'Yes! Groener Eemnes!'?

Bekijk de projectpagina.

Planten en een tuinhuisje Planten en een tuinhuisje