Interview Yes! Groener Eemnes! Met Liefka Kalshoven

De familie Kalshoven woont sinds een paar jaar in de Zuidpolder. Hun tuin is ruim een jaar oud en is voor hen de ideale droomtuin! Met de fruitbomen en de zwemvijver is er altijd wat te doen in de tuin. Benieuwd naar hun verhaal? Lees hieronder het interview met Liefka Kalshoven!

Welk cijfer geeft u uw tuin op dit moment?
Er groeit veel onkruid, maar desondanks geef ik mijn tuin een 8. Ik heb last van mijn rug en kan daarom op het moment niet veel in de tuin doen.

Hoe ziet uw droomtuin eruit?
Eigenlijk heb ik die nu al! Ik heb een nieuw aangelegde tuin waar ik zeer tevreden mee ben. Elk jaar verandert er wel wat naar wens. Misschien wil ik dit jaar de beplanting hier en daar aanpassen.

Welke tuin in Eemnes vind u het mooist?
Mijn vorige tuin aan de Meentweg. Die was schitterend! Er stonden oude bomen in, er was een groentetuin en we hadden een klein bos. We zijn nu kleiner gaan wonen waardoor de tuin ook een stuk kleiner is. Wel hebben we geprobeerd het gevoel van die tuin over te brengen naar onze huidige tuin.

Hoeveel uur besteed u gemiddeld per week aan uw tuin?
Door het hele jaar heen samen met mijn man zo’n drie uur per week. We hebben voornamelijk veel werk aan het snoeien van de heggen, ook in het najaar. Er is altijd wat te doen, zeker in onze groentetuin. 

Wat zou u als eerste aanpakken in uw tuin?
Niet zo veel omdat de tuin vrij nieuw is. Er veranderen wel nog hier en daar wat dingen.

Wat zou je nog graag terugzien in je tuin als je mocht kiezen?
Ik heb alles wat ik van mijn vorige (droom)tuin wilde terugzien in mijn huidige tuin erin zitten. Zelfs de zwemvijver hebben we aangelegd, ook al is deze tuin een stuk kleiner qua oppervlakte. 

Welke tuintip zou jij aan andere Eemnessers willen meegeven?
Ik heb een paar tips: zorg voor een goede afwisseling tussen groen en tegels, ook al is de tuin nog zo klein. Als je groen in de vorm van fruitbomen en groenteplanten aanlegt levert dat ook nog iets op! Ikzelf heb een peren-, appel- en moerbeiboom in de tuin staan. Dit staat mooi én we genieten van ons eigen geteelde fruit. Ook telen we groenten: vorig jaar hadden we een enorme oogst van onze courgette- en komkommerplanten. Deze groenten hebben we dan ook in de buurt uitgedeeld en zo buren blij gemaakt Kunstgras wat mij betreft not done, de geur van vers gemaaid gras zou ik al niet willen missen. Ten slotte wil ik de tip meegeven om een tuinarchitect in de arm te nemen, mocht het budget dit toelaten. Het heeft zich bij ons enorm uitbetaald!

Kom je naar de actiedag op zaterdag 4 september?
Als we dat weekend niet met onze kampeerbus op pad zijn komen we zeker een kijkje nemen!

Meer weten over de Campagne 'Yes! Groener Eemnes!'?

Bekijk de projectpagina.

Kalshoven tuin met groene planten Kalshoven tuin met planten