Interview Yes! Groener Eemnes! Met Peter van Baal

Peter van Baal is zelf hovenier in Eemnes. Zijn tuin is dan natuurlijk ook een beetje zijn visitekaartje en trots. Zelfs voorbijgangers blijven soms staan om naar zijn voortuin te kijken. Meer weten over zijn tuin? Lees dan het interview hieronder óf kom langs tijdens de actiedag. Bij de Welkoop beantwoordt Peter tijdens de actiedag alle tuinvragen!

Welk cijfer geef je je tuin op dit moment?
Een mooie 8. Het hele jaar door, van januari tot en met december, gebeurt er wel wat en staat er iets in bloei. Kortom: altijd iets om van te genieten!

Hoe ziet je droomtuin eruit?
Zoals hij nu is, ik ben er helemaal tevreden mee! En het leuke is: voorbijgangers blijven soms in de straat staan om naar mijn voortuin te kijken. Ze vinden het geweldig om te zien wat er allemaal zichtbaar is aan flora en fauna in de tuin.

Welke tuin in Eemnes vind jij het mooist?
Hier kan ik niet 1 tuin noemen want ik vind heel veel tuinen in Eemnes mooi. Aan de Meentweg heb je bijvoorbeeld prachtige traditionele boerderijtuinen. Sommige hiervan zijn zelfs nog in originele staat! Ook mijn overburen wil ik hier graag noemen: een stel dat in de 80 is en nog heel actief in hun mooie tuin aan het werk is. Hun tuin is misschien ouderwets te noemen maar goed onderhouden en staat vol met bloeiende planten.

Hoeveel uur besteed je gemiddeld per week aan je tuin?
2 tot 3 uur per week en in het voorjaar meer dan in het najaar. In het najaar gaat het vaak vanzelf waardoor er minder werk in gaat zitten. Wel denk ik dat een tuin vol tegels meer werk is dan een groene tuin: je bent zo een paar uur kwijt aan het vegen van je tegels en het weghalen van onkruid hiertussen.

Wat zou je als eerste aanpakken in je tuin?
De afscheiding met de buren omdat deze oud is en bijna omvalt. Maar we laten hem staan omdat het een groene muur is met planten zoals klimop. Mocht er een nieuwe muur komen, dan wordt het zeker weer een met beplanting!

Wat zou je nog graag terugzien in je tuin als je mocht kiezen?
Ik kijk vaak naar specifieke planten die ik bij klanten zie. Van sommigen word ik enthousiast en die zou ik dan graag zelf in mijn tuin willen. Ik heb laatst hortensia’s in mijn tuin geplant omdat ik deze zo leuk vond staan bij een klant.

Welke tuintip zou jij aan andere Eemnessers willen meegeven?
Mijn nummer 1 tip voor iedereen is: tegel eruit en plant erin! Groen in je tuin heeft ten eerste het voordeel dat je minder wateroverlast hebt bij veel regen; dat heb ik zelf ervaren. Wateroverlast verminderen kan ook door het aanleggen van grindputjes en zelfs kunstgras. Veel mensen denken dat een groene tuin intensief in onderhoud is maar dat hoeft niet zo te zijn als je hier goede keuzes in maakt. Laat je goed informeren en kies planten die bij jouw wensen passen. En vergeet vooral niet te genieten van al het groen!

Kom je naar de Actiedag op zaterdag 4 september?
Ja, daar ben zeker bij! Ik ben namelijk 1 van de deelnemende hoveniers die je op de actiedag tegenkomt. Bij mij kun je terecht voor al je tuinvragen, tot dan!

Meer weten over de Campagne 'Yes! Groener Eemnes!'?

Bekijk de projectpagina.

De groene tuin van Peter van Baal met regenton. De groene tuin van Peter van Baal met regenmeter.