Omgevingswet
De Omgevingswet wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. De Omgevingswet bundelt alle bestaande regels voor de fysieke leefomgeving in 1 wet.
Wat is de Omgevingswet?
De Omgevingswet is een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Denk hierbij aan milieu, natuur, water, bodem, monumenten, bouwen, slopen én het gebruik van gronden en gebouwen. Dat noemen we de fysieke leefomgeving.
Wat betekent de Omgevingswet voor u?
Als u iets wilt veranderen in de fysieke leefomgeving, dan is het zeer waarschijnlijk dat u te maken krijgt met de Omgevingswet. Elke Nederlander die bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt die van invloed is op de fysieke leefomgeving, krijgt te maken met de Omgevingswet. Maar ook als uw buren, de gemeente of andere initiatiefnemers iets willen veranderen in uw omgeving, dan mag u daar iets van vinden. De Omgevingswet verplicht hen om u op tijd te informeren over hun plannen. Dat geldt ook als u zelf iets wilt veranderen. Een aanvraag voor een vergunning doet u vanaf 1 januari 2024 met hulp van het nieuwe digitale Omgevingsloket. Dit is een loket waar alle overheden samenwerken zodat u op 1 plek alle informatie vindt die u nodig heeft. Zo is meteen duidelijk wat kan en mag, met minder administratieve lasten en snellere doorlooptijden.
De Omgevingswet op een rij
Eén Omgevingswet voor de hele leefomgeving
Meer samenhang, meer overzicht, minder regels.
Eén digitaal Omgevingsloket
Alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen op 1 plek.
In 1 oogopslag ziet u welke plannen er zijn en welke regels gelden voor een bepaalde locatie of gebied.
Snel duidelijkheid of een vergunning of melding vereist is.
Eén Omgevingsvergunning
Ook als meer overheden en instanties betrokken zijn bij een plan, activiteit of project. U hoeft nog maar 1 vergunning aan te vragen.
U krijgt uitsluitsel binnen 8 weken na aanvraag, in plaats van na 26 weken.
Meer ruimte voor eigen initiatief en regie
Voor een goed plan is ruimte, mits het plan past bij de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan van de gemeente. Het advies is ook om het plan te bespreken met betrokkenen uit de omgeving. Als het initiatief niet past binnen het Omgevingsplan, dan is de initiatiefnemer verplicht om met direct betrokkenen uit zijn/haar omgeving in gesprek te gaan (participatie).
Animatie
In deze animatie wordt uitgelegd wat de Omgevingswet inhoudt.
Omgevingsvisie
In de Omgevingsvisie legt de gemeente haar ambities en doelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. In het najaar van 2023 start de gemeente met het maken van de Omgevingsvisie. Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om mee te denken over de Omgevingsvisie.
Het opstellen van de Omgevingsvisie gebeurt in 4 stappen. De eerste 3 stappen zijn al gezet.
- Inventarisatie van regelgeving en beleid dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving. Dit is in 2019 afgerond.
- In oktober 2021 heeft de gemeenteraad de Toekomstvisie voor Eemnes vastgesteld. Bij de totstandkoming van de Toekomstvisie zijn de inwoners en maatschappelijke organisaties nadrukkelijk betrokken.
- Het opstellen van het contourendocument. In het contourendocument is alle opgehaalde informatie uit stap 1 en 2 uitgewerkt tot thema’s, opgaven en strategische vraagstukken die als input dienen voor de Omgevingsvisie.
Leefomgevingsfoto
Wat blijkt uit deze 3 stappen?
Het grote vraagstuk voor de komende jaren is of, waar, hoe en in welke mate we ruimte willen bieden voor de regionale opgaven op het gebied van woningbouw, bedrijvigheid, duurzame energie, natuur, etc. Waarop zetten we in en welke functies willen we nadrukkelijk niet accommoderen?
- Stap 4: het opstellen van de Omgevingsvisie. Dat doen we samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In oktober/november 2023 zijn er activiteiten waarbij u kunt meedenken over de toekomst van Eemnes. Hierover informeren wij u nog op de website toekomstbelgemeenten.nl Uiteraard houden we u ook op de hoogte via De Rotonde en in het dorp.
Volg ons