Interview Yes! Groener Eemnes! Met Yvon de la Bie en Jan Cartier
Yvon de la Bie en Jan Cartier zijn enorm trots op hun tuin. Toen zij ruim 2 jaar geleden in Eemnes kwamen wonen, was hun tuin een echte tegeltuin. De afgelopen jaren hebben zij veel tegels vervangen voor groen. En met succes! Door de inheemse planten in hun tuin trekken vlinders, hommels en allerlei insecten naar hun tuin. Maar ze zijn nog lang niet klaar met tuinieren. Benieuwd naar hun tuinambities? Lees het verhaal van Yvon en Jan hier!
Welk cijfer geeft u uw tuin op dit moment?
Op dit moment een 7,5. We wonen nog niet zo lang in Eemnes en zijn 2 jaar geleden begonnen met het ontwerpen en aanleggen van onze tuin, dit was toen een tegeltuin. We zijn nog steeds bezig met onze tuin en hebben veel ideeën hiervoor.
Hoe ziet uw droomtuin eruit?
Een afwisselende tuin met zo veel mogelijk groen en elk seizoen bloeiende planten en struiken. Mocht die ruimte er zijn dan zouden we ook graag bomen willen. Voor de biodiversiteit zijn veel inheemse bomen en planten goed: verschillende dieren zoals insecten amfibieën en vogels zullen zich er thuis voelen en daarom graag een bezoekje aan onze tuin brengen. Ook vinden we het leuk om planten waaraan groenten en fruit groeien te zien in de tuin.
Welke tuin in Eemnes vindt u het mooist?
Om deze vraag te beantwoorden wonen we nog te kort in Eemnes. We hebben er nog niet zo veel gezien, helaas!
Hoeveel uur besteed u gemiddeld per week aan uw tuin?
Met zijn 2-en besteden we in het voorjaar zo’n 12 uur per week aan onze tuin. In de herfst is dit al minder en in de winter doen we nagenoeg niets eraan. We kunnen ons goed voorstellen dat mensen hiervan schrikken, maar we vinden het leuk en houden het graag bij. Vooral groenten en fruit hebben veel onderhoud nodig. Wel willen we hieraan toevoegen dat een groene tuin lang niet altijd zo veel werk hoeft te zijn!
Wat zou u als eerste aanpakken in uw tuin?
Voor mensen die een tuin gaan aanleggen: verwijder zo veel mogelijk tegels en vervang deze door planten, bomen, gras en paadjes. Zo hebben wij een pad van ‘flagstones’ aangelegd om het gras te sparen. Deze stenen hebben we allemaal opgehaald bij mensen uit ’t Gooi. En breng compost aan om de structuur van de grond en het bodemleven te verbeteren.
In onze eigen tuin: we willen in de herfst een deel van de planten verzetten zodat sommige meer ruimte en/of meer zon krijgen. Nu is het zo dat bepaalde planten schuil gaan achter hun succesvollere medeplanten. Deze sterke groeiers verplaatsen we dan wat meer naar achteren.
Wat zou u nog graag terugzien in uw tuin als u mocht kiezen?
We zouden het fijn vinden om meer bodemleven (regenwormen en andere bodemdiertjes) terug te zien, en ook meer insecten zoals bijvoorbeeld sprinkhaantjes en torren. Deze trekken ook weer meer kikkers, padden, salamanders, vogels en misschien zelfs egels aan. Dit bereik je door compost in de grond te verwerken. Compost bestaat uit verteerde dode bladeren en takjes, de grond gaat dan lijken op de grond in het bos. Blijven aanvullen is wel een must want het kan even duren voor het bodemleven op gang komt. Wij maken ook zelf compost door het gft-afval te composteren.
Welke tuintip zou u aan andere Eemnessers willen meegeven?
Het belangrijkste is de bodem, hier begint het allemaal mee. Ideaal is een bodem die te vergelijken is met bosgrond: verteerde en dode bladeren en takjes. In Laren achter de volkstuintjes aan de Ruiterweg ligt altijd een grote berg compost waarvan je wat kunt meenemen. Zulke grond verbetert het bodemleven enorm. Het trekt veel verschillende dieren aan die je anders niet in je tuin zou zien, zoals allerlei insecten. Ook voor kinderen is het leuk om dan samen op zoek te gaan naar zulke kleine diertjes. Nog een tip is om inheemse planten te nemen. Deze trekken vlinders, hommels en allerlei soorten bijen naar je tuin.
Komt u naar de Actiedag op zaterdag 4 september?
We vinden het leuk dat er een Actiedag georganiseerd wordt, dus ja!
Meer weten over de Campagne 'Yes! Groener Eemnes!'?
Volg ons