NK Tegelwippen 2023: tegels eruit, groen erin

Eemnes doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober gaan we zoveel mogelijk tegels vervangen door groen en daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. We nemen het op tegen Blaricum, Laren en andere gemeenten in de regio.

We willen Eemnes graag klimaatbestendig maken, maar ook (nog) groener. Gras, bloemen, planten, bomen en struiken zijn prettig voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en maken de omgeving mooier. Ook zorgt groen in hete zomers voor meer koelte dan tegels. Regenwater kan zonder tegels direct in de bodem zakken op de plek waar het valt. Zo voorkomen we dat het via het riool wordt afgevoerd en bij hoosbuien voor wateroverlast zorgt. Alle reden dus om tegels te wippen!

Hoe werkt het?

Meedoen is eenvoudig: 

  1. Vervang in de periode tot en met 31 oktober 2023 een of meer tegels uit uw tuin door groen. Kijk voor inspiratie hieronder.
  2. Geef op de website van het NK Tegelwippen door hoeveel tegels u heeft vervangen door groen, geef door dat u in Eemnes woont en upload een foto van het resultaat. U maakt als individuele bewoner kans op leuke prijzen en daarnaast maakt Eemnes kans op een prijs als gemeente.
  3. Laat uw tegels gratis ophalen door de buitendienst van de BEL combinatie (zie onder) of gebruik uw tegels opnieuw in uw tuin, bijvoorbeeld voor een stapelmuur (kijk op deze webpagina voor tips).

Laat uw tegels gratis ophalen

Tot en met 31 oktober kunt u uw tegels gratis laten ophalen door de buitendienst van de BEL Combinatie. Op maandag en dinsdag rijdt de knijperwagen een ronde door Blaricum, Eemnes en Laren om tegels op te halen. Hoe werkt dit:

  1. Vul het webformulier in om u aan te melden
  2. Zorg dat alle tegels maandagochtend klaar staan op een plek naast uw woning waar de knijperwagen ze makkelijk kan oppikken. De buitendienst van de BEL rijdt op maandag of dinsdag langs om ze op te halen.
  3. Stuur binnen drie weken een of meer foto’s van de situatie voor (met tegels) en erna (met groen) naar nktegelwippen@belcombinatie.nl

U kunt uw tegels ook gratis inleveren bij een Recyclingstation Baarn.

Inspiratie

Kijk voor meer inspiratie voor het vergroenen van uw tuin op de volgende websites:

Of volg het NK Tegelwippen op Facebook, Instagram of Twitter.