JIMvriendelijk Eemnes

De eerste professionals uit Eemnes voeren de JIMaanpak uit! Bij de JIMaanpak heeft de jongere een mentor, om hem of haar te ondersteunen bij de vragen, problemen of situatie waar hij of zij in zit. Zo wordt er een beroep gedaan op de Eemnesser samenleving en wordt er laagdrempelige en duurzame ondersteuning georganiseerd.

Jouw Ingebrachte Mentor

De medewerkers van het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes, van het jongerenwerk, het Sociaal Wijkteam, en een interne begeleider van de basisschool zijn getraind in het JIMgedachtegoed. De JIMaanpak is een nieuwe werkwijze die het formele en informele systeem met elkaar verbindt. En die bestaande verhoudingen in het sociaal netwerk versterkt. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Hij of zij is de oom, tante, buurman of -vrouw of opa/oma die de jongere zelf uit zijn omgeving kiest en vraagt om hem te ondersteunen. Iemand die hem begrijpt en waar hij zich prettig bij voelt. De JIM fungeert als vertrouwenspersoon en waar nodig als vertegenwoordiger van de jongere.

Jongeren helpen groeien, ontwikkelen en stimuleren

Het doel van de JIMaanpak is ervoor zorgen dat iedereen een steunende relatie heeft in zijn eigen omgeving; Een meisje van 10 waarvan haar ouders in een complexe echtscheiding verwikkeld zijn. Een jongen van 16 die met verschillende hulpverleners te maken heeft vanwege zijn drugsverslaving en gedragsprobleem. Maar ook dat meisje van 8 dat gewoon niet zo lekker in haar vel zit. 
Als vertrouwenspersoon biedt de JIM op verschillende terreinen ondersteuning:

  • emotioneel (een luisterend oor bieden),
  • conceptueel (meedenken over belangrijke keuzes en plannen),
  • moreel (vormgeven van opvoedwaarden)
  • praktisch (vervoer, spullen, time-outplek etc.).

Als vertegenwoordiger wordt de JIM gevraagd professionals en ouder(s) te adviseren over de aanpak. Daar komt bij dat een JIM dingen kan doen die een hulpverlener niet kan doen, bijvoorbeeld boos worden op de ouders. En als de hulpverleners allang zijn vertrokken, is de JIM nog altijd aanwezig voor de jongere.

JIM voor jou?

Als je als ouder, verzorger, of jongere ergens tegen aanloopt en ondersteuning nodig hebt om zaken op een rij te zetten, kan de JIMaanpak daarbij een uitkomst zijn. Samen met een professional van het jongerenwerk of het Jeugd- en Gezinsteam zoek je iemand die je vertrouwt en die je als mentor wilt. Wie kan jou het beste helpen?

Meer informatie? Ga naar Impuls, of bel het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes.

Achtergrond

De JIMaanpak kent zijn oorsprong in de jeugdhulpverlening en wordt daar ingezet als een integrale aanpak voor gezinnen met complexe problematiek en een uitgebreide hulpgeschiedenis. Het doel is gezinnen duurzaam te ondersteunen door de inzet van een JIM. Deze helpt bij het doorbreken van aanhoudende conflicten.

Meer informatie over stichting JIM