Drie Koninklijke onderscheidingen in Eemnes

Op vrijdag 26 april ontvingen 3 inwoners van Eemnes een Koninklijke onderscheiding in Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Roland van Benthem reikte de lintjes uit tussen 10.00 en 13.00 uur in het gemeentehuis van Eemnes. Om 15.30 uur was de Lintjesbijeenkomst in het Huis van Eemnes.

Meneer J. (Jan) van ’t Klooster

Jan van ‘t Klooster is de afgelopen 37 jaar betrokken geweest bij voetbalvereniging S.V. Eemnes. Dankzij zijn betrokkenheid is hij een onmisbare kracht die veel werk voor zijn rekening neemt. De vereniging heeft hem leren kennen als elftalleider, scheidsrechter, barman en als wasserette van de club. Ook heeft Jan een bijdrage geleverd aan het vergroten van het aantal leden van S.V. Eemnes. Ruim 800 leden een mijlpaal tijdens het 75-jarig bestaan. Een mijlpaal die zonder Jan niet bereikt was.

Zijn inzet voor de vereniging combineerde hij de afgelopen 31 jaar met zijn werk als mantelzorger voor zijn vrouw. Ook voor haar was zijn steun en toeverlaat onmisbaar.

Meneer Jan van ’t Klooster is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw R. (Ria) Elders-Post

Ria Elders-Post zet zich al ruim 27 jaar in voor de gemeenschap in Eemnes. Wat mensen ook van haar vragen, als zij enigszins mogelijkheden ziet biedt ze haar hulp aan. Ze werkt al 27 jaar als vrijwilliger voor de Zonnebloem. Als vrijwilliger en begeleider heeft ze jarenlang mensen een uitje of hartenwens bezorgd. Daarnaast is zij ook lotenverkoopster van de Zonnebloem. De inzet van Ria voor de mensen die hulpbehoevend zijn was ook zichtbaar bij MIVAR (Minder Validen Reizen). Van 2001 tot 2007 heeft ze deze reizen begeleid en ondersteund.

Daarnaast heeft Ria zich ruim 11 jaar als vrijwilliger en algemeen verzorgster bij Protestants ingezet voor Stichting Diaconaal Vakantiewerk (PSDV). Tot haar grote verdriet moest zij hier in 2012 mee stoppen in 2012 mee stoppen toen zij de leeftijd van 70 jaar bereikte. Sinds 2010 is Ria vrijwilliger bij geloofsgemeenschap Amerpoort De Open Poort. Ze verzorgt  de koffietafel na afloop van de kerkdienst. Zij draait hier ook haar hand niet om voor een extra klusje. Ook is zij na het overlijden van haar moeder ruim 17 jaar mantelzorger geweest voor haar vader. Dit heeft ze tot aan zijn overlijden gedaan. In dezelfde periode was Ria ook mantelzorger voor haar oom. Ria is sinds 2000 collectante van de Nierstichting en sinds 2009 van de Hartstichting.

Mevrouw Ria Elders-Post is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meneer M. (Martin) van Valkengoed

Martin van Valkengoed is sinds 2001 een betrokken bij Stichting Feestcomité Eemnes. Deze stichting is (deels) het lokale Oranjecomité. Al ruim 20 jaar kan dit comité op zijn inzet rekenen tijdens de organisatie van Koningsdag en Bevrijdingsdag. Dit geldt ook voor niet officiële feesten, zoals dorpsdiners en de Feestweek. Hij regelde specifiek de paardenonderdelen, Sjeeskeuring en het ringsteken. Ook gebruikte hij zijn technische vaardigheden om achter de schermen van dienst te zijn.

Martin zet zich ook in voor andere organisaties in Eemnes, zoals de carnavalsvereniging en verschillende sportverenigingen. Daarnaast hielp hij de lokale afdeling van Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) met het organiseren van activiteiten op sportief, cultureel en educatief terrein. Martin is 10 jaar in dienst geweest van de Vrijwillige Brandweer Eemnes. Daar had hij de functie ‘manschap in de rang van brandwacht 2de klasse’. Als brandweerman heeft hij zich ingezet en gedragen als een voorbeeld voor de rest. In zijn koets met een prachtig kostuum heeft Martin 13 jaar lang de Sinterklaastocht mogelijk gemaakt. 

Meneer Martin van Valkengoed is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lintjesbijeenkomst

Op vrijdagmiddag waren alle gedecoreerden, en gedecoreerden van vorige jaren, uitgenodigd voor de Lintjesbijeenkomst in het Huis van Eemnes.

Iemand voordragen

Kent u ook iemand die een lintje verdient? Meld diegene vooral aan! Alle informatie hierover staat op www.eemnes.nl/lintje of op www.lintjes.nl.

Een foto van Jan van ’t Klooster en burgemeester Roland van Benthem tijdens de Lintjesregen 2024 in Eemnes.

Een foto van Ria Elders-Post en burgemeester Roland van Benthem tijdens de Lintjesregen 2024 in Eemnes.

Een foto van Martin van Valkengoed en burgemeester Roland van Benthem tijdens de Lintjesregen 2024 in Eemnes.