Nieuwsbrief jonge vluchtelingen in Eemnes (april)

Sinds januari vangt Eemnes 32 jonge vluchtelingen op bij het recreatiepark aan de Goyergracht Zuid 13A. Vanuit de opvanglocatie verschijnt regelmatig een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen die de jonge vluchtelingen meemaken. In de nieuwsbrief van april 2024 staat onder andere dat de jongeren naar school zijn gegaan. De gemeente is ook bezig om goede ‘tweede-kans-fietsen’ te organiseren zodat de jongeren op de fiets naar school kunnen. Fietsen naar school maakt de reis makkelijker, leuker en leerzamer.

Lees de gehele nieuwsbrief hier.

Nieuwsbrief - april 2024

Voor u ligt de nieuwsbrief van onze Alleenstaande Minderjarige vreemdelingen. Zo houden wij jullie graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

1. Back to school

Na een lange periode van wachten, is de eerste schoolweek nu alweer voorbij. De start van het nieuwe schooljaar was voor velen een belangrijk moment, waarvoor ze hun wekker extra vroeg hadden gezet. Ondanks de uitdagingen van de Ramadan, waarbij vroeg opstaan een extra opgave kan zijn, waren de jongeren enthousiast om weer naar school te gaan. Dit was duidelijk merkbaar voor de medewerkers van COA, zij zien gemotiveerde jongeren die graag de Nederlandse taal willen leren. Vanwege de ligging van de school maken de jongeren gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. Dit betekent dat ze meer zichtbaar zullen zijn in de wijken.

2. Ramadan

Op 12 maart is de ramadan van start gegaan, een periode van vasten die door moslims wereldwijd met grote toewijding wordt gevierd. Na een maand van discipline en spirituele bezinning wordt het einde van de ramadan gemarkeerd met het suikerfeest (id-al-fitr). Dit feest, ook wel bekend als het suikerfeest, staat bekend om de zoete lekkernijen. Dit jaar valt het op 9 april.
Het exacte moment van viering kan echter variëren afhankelijk van de bevolkingsgroep en religieuze stroming. Voor moslims is het suikerfeest een van de meest belangrijke religieuze vieringen van het jaar, waarbij samenzijn, delen en dankbaarheid centraal staan.

3. Het leven is als fietsen

Nederland heeft een echte reputatie als Fietsland. Nergens anders is fietsen zo'n onderdeel van de cultuur als bij ons. Het is geen verrassing dat we hier meer fietsen hebben dan inwoners! Om onze jongeren een vliegende start te geven, kregen ze fietsen aangeboden om op te knappen. Helaas bleken niet alle fietsen in optimale staat te verkeren. Gelukkig heeft de gemeente ingegrepen en voorziet ons nu van fietsen. Dit betekent dat onze jongeren binnenkort veel vaker te zien zullen zijn in Eemnes en omstreken.

Wilt u de nieuwsbrief in pdf ontvangen? Stuur dan een mail naar: vluchtelingen@eemnes.nl

Een screenshot van de eerste pagina van de nieuwsbrief met titel: 1. Back to school